"Ako još nisu, shvatiće sigurno. Ima prevedeno i na engleski"

Zaharova je komentarisala nameru SAD da Rusiju proglase državom sponzorom terorizma.

Izvor: Sputnjik

Nedelja, 14.08.2022.

17:38

EPA/EFE/YURI KOCHETKOV

U Moskvi se nadaju da Sjedinjene Američke Države shvataju da ako Kongres proglasi Rusiju "državom - sponzorom terorizma", na odnose dve zemlje može se zaboraviti, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Ako još nisu, shvatiće sigurno. Toliko smo o tome govorili usmeno, pa je još bilo i pismenih komentara, koji su čak bili prevedeni na engleski jezik. Sve je već mnogo puta rečeno", istakla je Zaharova u programu "Veče sa Vladimirom Solovjovom", odgovarajući na pitanje shvataju li SAD da se u slučaju takvog koraka na odnose može zaboraviti.

Rusija spremna

Ona je komentarisala i razmenu državljana dve zemlje, rekavši da je Moskva spremna da profesionalno obavi razmenu, ali da ako SAD umesto konkretnih koraka nastave sa intrigama i spekulacijama, Amerikanci odgovore moraju da potraže od Vašingtona.

"Sa ruske strane je sve spremno. Ali, ako američka strana nastavi da se bavi ovim strašnim političkim intrigama i spletkama, onda neka američki građani vide ko su krivci", rekla je Zaharova.

Prethodno je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov prilikom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekertarom Entonijem Blinkenom, pozvao sekretara da se vrati režimu "tihe diplomatije" po pitanju razmene zatvorenika, bez spekulacija i nametanja.

Kremlj je nedavno saopštio da još uvek nema dogovora o eventualnoj razmeni američkih građana Pola Vilana i Britni Grajner za ruskog državljanina Viktora Buta.

Ranije je američki Senat, gornji dom Kongresa, jednoglasno odobrio neobavezujuću rezoluciju kojom se američki državni sekretar Entoni Blinken poziva da proglasi Rusiju za „državu sponzora terorizma" zbog njenih akcija u Ukrajini, Čečeniji, Gruziji i Siriji.

Predstavnički dom, donji dom Kongresa, usvojio je ranije sličnu meru, ali ovlašćenje da se neka država odredi kao sponzor terorizma ima samo Stejt department.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: