Bajden sledeće nedelje potpisuje istorijski zakon o klimi

Vašington -- Američki predsednik Džozef Bajden najavio je da će sledeće nedelje potpisati zakon vredan 430 milijardi dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Zakon se smatra najvećim paketom za borbu protiv klimatskih promena u istoriji SAD, a osmišljen je za smanjenje emisije štetnih gasova.

Nešto ranije je Donji dom američkog Kongresa usvojio predlog zakona o klimatskim promenama, zdravstvu i porezima, koji se još naziva i zakon o smanjenju inflacije, a pre njega je to učinio i Senat, prenose američki mediji. Od planiranog iznosa, 370 milijardi dolara usmeriće se na borbu protiv klimatskih promena, što je dosad najizdašniji zakon o klimatskim promenama koji je usvojio Kongres.

Predlog zakona nudi firmama i porodicama milijarde podsticaja za kupovinu električnih vozila i energetski efikasnih uređaja, kao i za podsticanje novih ulaganja u energiju vetra i sunca koja bi udvostručila količinu novih, čistih kapaciteta za proizvodnju električne energije.

To bi pomoglo SAD da krenu na put ispunjavanja svog obećanja da će prepoloviti emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte do 2030. ispod niova iz 2005. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu