Oblak dima iznad nuklearke: "Svetu preti katastrofa poput Černobilja" VIDEO

Rusija i Ukrajina nastavljaju da se međusobno optužuju za raketiranje nuklearke u Zaporožju, a iz najveće elektrane u Evropi, društvenim mrežama se širi snimak.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
 EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Na snimku se vidi oblak dima koji, prema rečima očevidaca, dolazi iz pravca elektrane.

Rojters piše da je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres zato predložio da elektrana u Zaporožju proglasi deo područja oko sebe demilitarizovanom zonom.

Energoatom, ukrajinska agencija koja upravlja četiri nuklearne elektrane u zemlji, saopštila je u četvrtak da je nuklearna elektrana Zaporožje napadnuta pet puta i da su neke od raketa pale u blizini prostorija u kojima se čuva radioaktivni otpad.

Ruska novinska agencija TASS piše da su zvaničnici koje je postavila Rusija rekli da je Ukrajina ispalila dve rakete na elektranu i ometala primopredaju smene.

Katastrofa poput Černobilja

Gutereš je u četvrtak pozvao obe zemlje da prestanu da napadaju fabriku. "Taj objekat ne sme da se koristi u vojne svrhe. Hitno se mora uspostaviti demilitarizovana zona za obezbeđenje područja oko elektrane", rekao je generalni sekretar UN.

Rusija je u martu zauzela elektranu u Zaporožju. Ruske snage ga i dalje drže, a u njemu rade ukrajinski stručnjaci.

Sjedinjene Američke Države podržale su predlog da se područje oko elektrane proglasi demilitarizovanom zonom i da zvaničnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posete nuklearnu elektranu.

Vasilij Nebenzija, ruski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama, rekao je da svetu "preti nuklearna katastrofa poput Černobilja" i da bi zvaničnici IAEA mogli da dođu u elektranu u Zaporožju tokom avgusta.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahteva da Rusija preda elektranu Ukrajini.

"Nuklearna bezbednost Evrope može se postići samo potpunim povlačenjem ruskih snaga iz objekta Zaporožje i njihovim vraćanjem u Ukrajinu", rekao je Zelenski.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Francuske saopštilo je da ponašanje Rusa povećava rizik od nesreće sa potencijalno katastrofalnim posledicama.

Kijev optužuje Moskvu da je pozicionirala svoje snage oko fabrike kako ukrajinske snage ne bi mogle da ih napadnu. Moskva, s druge strane, optužuje Kijev za raketiranje elektrane.

Ukrajina se sprema za tragediju

Ranije je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova rekao da Ukrajina mora biti spremna za svaki scenario u vezi sa nuklearnom elektranom Zaporožje pod ruskom kontrolom, koja je granatirana, a ljudi su evakuisani iz njenog okruženja.

Zvaničnici Ukrajine i Rusije okrivili su jedni druge za novu rundu granatiranja nuklearne elektrane, najveće u Evropi, koja se nalazi na jugu Ukrajine u četvrtak.

"Od danas, elektrana nije samo u rukama neprijatelja, već i u rukama neobrazovanih stručnjaka koji potencijalno mogu dozvoliti da se dogodi tragedija", rekao je ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski u intervjuu za Rojters.

"Naravno, teško je zamisliti nivo tragedije koji će nastupiti ako Rusi nastave svoje aktivnosti ovde", rekao je on.

Ukrajina je poslednjih dana upozorila na nuklearnu katastrofu černobilskog tipa.

"To za nas znači da moramo da se pripremimo za svaki scenario. Državne službe za vanredne situacije zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom regiona razgovaraju o različitim scenarijima koji su potrebni, uključujući i pitanje evakuacije", rekao je Monastirski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu