Ko je kriv?

Ruska i ukrajinska strana i danas međusobno optužuju jedna drugu za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.08.2022.

16:59

Ko je kriv?
Tanjug/AP Photo

Ukrajinska kompanija za nuklearnu energiju Energoatom tvrdi da su Zaporožje granatirale proruske snage, dok zvaničnik regionalne ruske administracije Vladimir Rogov navodi da su Oružane snage Ukrajine granatirale drugi put danas područje nuklearne elektrane Zaporožje i grad Energodar.

Ruske snage su danas ponovo bombardovale NE Zaporožje, najveću nuklearnu elektranu u Ukrajini i Evropi, naveo je Energoatom, preneo je britanski dnevnik Gardijan. Zabeleženo je pet dolazaka u prostor komande stanice, neposredno pored mesta zavarivanja i skladišta izvora zračenja. Trava se zapalila na malom prostoru, ali srećom niko nije povređen, navodi se u saopštenju.

"Međutim, neprijatelj se tu nije zaustavio. Još pet 'dolazaka' dogodilo se u rejonu Vatrogasne jedinice, koja se nalazi nedaleko od ZNPP… Radi bezbednosti nuklearnih radnika, autobusi sa osobljem sledeće smene vraćeni su u Energodar. Dok se situacija konačno ne normalizuje, radnici prethodne smene će nastaviti da rade", naveo je Energoatom.

Situacija je trenutno pod kontrolom, a informacija da je osoblje navodno panično napustilo stanicu je lažna, stoji u saopštenju.

S druge strane, Rogov je saopštio ranije danas da su Oružane snage Ukrajine granatirale, drugi put danas, teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje i grad Energodar.

Kako je naveo na svom kanalu na Telegramu, pet granata doletelo je u prostor komande fabrike, pored mesta zavarivanja i skladištenja izvora zračenja.

Dodao je da je još pet granata palo u prostor vatrogasnog doma koji se nalazi nedaleko od nuklearke, preneo je Tas.

Rogov je ranije danas rekao da je ruska protivvazdušna odbrana odbila napade ukrajinske vojske na grad Energodar tokom noći i nuklearnu elektranu Zaporožje jutros.

Naveo je i da uoči sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji u Zaporožju, planirane za danas, ukrajinske snage pokušavaju da pogode grad i nuklearku raketnim lanserima, teškom artiljerijom i dronovima, ali da je ruska PVO uspela da odbije sve "neprijateljske rakete i napade dronova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: