Ruski biznismen: Putin = Hitler? "Ludilo"

Bogati ruski biznismen Boris Mints kritikovao je vojnu operaciju Rusije u Ukrajini.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Kako je rekao u intervjuu za Bi-Bi-Si, "svi se boje" da iskažu mišljenje o ratu.

"Ne nameravam da živim u skloništu, kao što to čini gospodin Putin", objasnio je 64-godišnji biznismen, koji se obogatio kao prvi čovek investicione kompanije "01 Grup".

Kako navodi Bi-Bi-Si, on je prvi put govorio protiv Putinove politike 2014. godine, pošto je Krim proglašen da kao deo Rusije.

"Kad takve stvari počnu da se dešavaju, to je jasan signal da bi odmah trebalo da se napusti zemlja, jer svaki biznismen koji ne zavisi od Putina, smatra se da je pretnja. Oni misle da bi potencijalno mogao da bude finansijer opozicije ili nekih demonstracija", rekao je Mints.

On smatra da je "najhrabriji mogući korak" za bogate Ruse koji ne vole Putina da "tiho odu u egzil". Mints je naveo da su dvojica najistaknutijih oligarha u Rusiji, Mihail Fridman i Oleg Deripaska, prestali javno da kritikuju Putina pošto su pozvali na mir u Ukrajini.

Minst navodi da je ruska operacija u Ukrajini "najtragičniji događaj u novijoj istoriji, ne samo Ukrajine i Rusije, već i u svetskim okvirima" i uporedio ju je sa napadom Adolfa Hitlera na Poljsku 1939. godine.

"Ovaj rat je rezultat ludila i gladi za moći jedne osobe, Vladimira Putina, a što podržava njegov krug najbližih ljudi", naveo je on.

Ruski biznismen navodi da Rusija nije samo "naftno polje s rudnikom aluminijuma", kao i da nisu svi preduzetnici u Rusiji bliski Putinu. On ističe da je to zemlja sa 140 milijuna ljudi koji žive i imaju potrebe kao i bilo gde drugde u svetu.

"Nije svaki ruski preduzetnik pro-Putin, a isto tako nije ni svaki bogati Rus oligarh. U Rusiji taj izraz označava poslovnog vođu koji je povezan s Putinom i čiji najveći deo bogatstva, odnosno profita, dolazi od saradnje s državom", naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu