Bivši oficir pred sudom; špijunirao za Rusiju

Bivšem oficiru rezervnog sastava nemačke vojske danas je počelo suđenje pod optužbom da je špijunirao za Rusiju.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.08.2022.

14:41

Bivši oficir pred sudom; špijunirao za Rusiju
Ilustracija: Shutterstock/David Remis Diez

Tužioci su naveli da je Ralf G, čije prezime ne može biti otkriveno po nemačkim zakonima o privatnosti, davao ruskim agentima brojne dokumente i informacije o nemačkoj vojsci od oktobra 2014. do marta 2020, kada je bio zamenik komandanta odreda, preneo je Rojters.

"Verujemo da je optuženi bio u kontaktu sa ruskom obaveštajnom službom GRU preko nekoliko osoba, posebno u ruskoj ambasadi u Berlinu", rekao je savezni tužilac Gerd Kajzer.

Ni Ralf G. ni njegov advokat nisu komentarisali slučaj.

Nemačko savezno tužilaštvo je, takođe, optužilo Ralfa G. da je ruskim agentima davao informacije o Severnom toku 2, kao i o nemačkom rezervnom sastavu i civilnoj odbrani.

Napetost između Rusije i NATO porasla je na nivo neviđen od Hladnog rata nakon što je Zapad uveo oštre sankcije Rusiji nakon njenog napada na Ukrajinu 24. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: