"Grčka ne menja svoj stav i neće priznati Kosovo"

Grčka ne menja svoj stav i neće priznati Kosovo, kaže grčki ambasador Jorgos đakofotakis i ističe da pritisak na Grčku da to učini ne postoji.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.08.2022.

12:24

Ilustracija: Shutterstock/Dragan Mujan

"Tokom nedavne posete Beogradu (3. juna), ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas ponovio je da pozicija Grčke ostaje nepromenjena i da ne namerava da prizna nezavisnost Kosova", rekao je ambasadorodgovarajući u pisanom intervjuu za Tanjug na pitanje da li su opravdana očekivanja Prištine da će Grčka biti prva od pet presotalih članica EU koja će priznati Kosovo.

On je povodom pojačanih diplomatskim aktivnosti Prištine u razgovorima sa grčkim zvaničnicima usmerenim na priznanje Kosova, rekao da Atina održava dobre odnose sa vlastima u Prištini, naročito u oblasti ekonomije i trgovine, kao i da sarađuje u okviru regionalnih organizacija u Jugoistočnoj Evropi.

Na pitanje li je upoznat sa ranijom izjavom ministarke spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donike Gervale da postoji mogućnost da pet članica EU koje to nisu učinile, kolektivno priznaju nezavisnost Kosova, a da će Atina biti prva i da li je Atina pod pritiskom da to uradi, ambasador ističe da ne zna za takvu mogućnost.

"Ona zapravo i ne postoji", kaže on i dodaje da "Grčka nije ni pod čijim pritiskom". Ambasador podseća da je šef diplomatije Nikos Dendijas tokom nedavne posete Beogradu, ponovio da Grčka, podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

"Zajedno sa drugim članicama EU, Grčka u potpunosti podržava napore Miroslava Lajčaka i ceni njegov rad. Nadamo se sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine kako je to i predviđeno zaključcima Saveta EU, a u skladu sa pravnim tekovinama EU", kaže đakofotakis u pisanim odgovorima na pitanja Tanjuga koja su mu upućena prošlog meseca.

On dodaje da Atina veruje da će uspešan ishod dijaloga povećati bezbednost i prosperitet Zapadnog Balkana. Na konstataciju Tanjuga da trenutna kriza jača potrebu regionalnih inicijativa, poput Otvorenog Balkana i pitanje da li i intenziviranje saradnje u okviru inicijative Kvadrilaterala koja obuhvata Grčku, Bugarsku,

Rumuniju i Srbiju može biti odgovor na rastuću krizu, ističe da je saradnja u Kvadrilaterali usporena je usled pandemije. "Sada kada se situacija poboljšava, ima prostora da verujemo da će novi sastanak biti održan uskoro.

Ovaj format saradnje može da poboljša našu koordinaciju i promoviše i interkonektivnost u svim njegovim formama, doprinoseći tako ekonomskom rastu našeg regiona i bližem kontaktu naših građana", rekao je on.

Ukazuje da je nedavno pokrenut grčko-bugarski interkontektor (IGB), gasovod za prirodni gas od velikog značaja za diverzifikaciju i energetsku bezbednost u Jugoistočnoj Evropi, a koji bi trebalo da počne sa isporukama u narednih par meseci.

Na početku će transportovati gas iz Azerbejdžana preko gasovoda TAP. Do kraja sledeće godine moći će da se koristi i plutajući terminal za skladištenje i regasifikaciju tečnog prirodnog gasa u Aleksandropolisu, objašnjava on. "Srbija je već izrazila interesovanje da diverzifikuje svoje izvore snabdevanja energije. I ona će moći da dobija azerbejdžanski gas preko gasovoda TAP i terminala TPG. Ali prvo treba da se završi srpsko-bugarski gasni interkonektor", rekao je on.

Kako ističe, terminal tečnog prirodnog gasa (TPG) u Aleksandropolisu je veoma značajan projekat za energetsku bezbednost Jugoistočne Evrope jer diverzifikuje rute snabdevanja energije i osigurava normalan dotok gasa u region i on će biti potpuno operativan do kraja 2023. godine.

Na pitanje da li postoji mogućnost ukidanja rominga za srpske turiste u Grčkoj, ambasador kaže da vlada u Atini ohrabruje provajdere mobilne telefonije da smanje cene, ali da zbog zakona EU ne može da nametne takve mere da nametne kompanijama koje pružaju usluge mobilne telefonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: