Amerika vraća fokus na Balkan? "Možda će se desiti, a možda i neće" VIDEO

Americi je, po svemu sudeći, Balkan još uvek značajna zona interesa.

Izvor: B92

Sreda, 10.08.2022.

19:18

Amerika vraća fokus na Balkan?
Printskrin: TV Prva

Dokaz je to što je grupa američkih senatora iz Demokratske i Republikanske stranke predstavila nacrt zakona, kojim želi da pruži podršku ekonomskom razvoju, trgovini i borbi protiv korupcije u našem regionu. Šta to za nas konkretno znači?

Poslednjih nekoliko godina čini se da je Srbija nikad intenzivnije na raskršću interesa više različitih strana. Posle dužeg vremena Vašington izgleda vraća fokus na prostor Zapadnog Balkana.

"Što se tiče inicijative šestorice senatora iz republikanske demokratske stranke to je za sada sve u domenu inicijative. Oni su predložili nacrt zakona, a da li će taj zakon biti usvojen videćemo, otuda je suvisš rano reći da se Amerika na institucionalan način mnogo ozbiljnije bavi Balkanom, možda ce se to desiti a možda I neće", istakao je politički analitičar Dragomir Anđelković.

Kao jedan od glavnih razloga zbog čega Amerika planira da počne da se bavi Zapadnim Balkanom navodi se rat u Ukrajini.

Američke demokrate ocenjuju da je odnos SAD-a prema regionu ključan u ovom trenutku gde su "evidentne namere predsednika Rusije Vladimira Putina da širi zloćudni uticaj širom istočne Evrope", zbog čega bi trebalo pojačati približavanje regiona ka EU i NATO. Andjelkovic: 000242

"Amerika svojim raketama, avionima, brodovima može da bude važan politički factor ali ne može da spreči ekonomski uticaj drugih sila. U našem regionu mnogo je veći uticaj Kine u poslednjih 10-ak godina nego Amerike, Kina je postala najveći investitor, a sa druge strane region energetski zavisi od Ruske federacije, tako da Amerikanci shvataju da pretnjama ne mogu da postignu Bog zna šta, pretnje mogu da rade jedan dan, dva dana, tri dana, a ekonomija radi stalno", dodao je Anđelković.

Iz Amerike stigle su i pohvale na račun inicijative otvoreni Balkan. Deluje da pohvalama smeksavaju teritoriju pre dolaska kada ce sprovoditi svoje odluke.

"Otvoreni Balkan može da bude korisna inicijativa za region ali Otvoreni Balkan ne treba vezivati isključivo za Ameriku. I Rusija podržava Otvoreni Balkan, i Kina podržava, a ako Amerika želi da Balkan stvarno bude otvoren onda to ne može da bude njena inicijativa nego platforma u koju bi se stvarno i ona uključila", zaključio je Anđelković.

A do tada projekat Otvoreni Balkan počinje da dobija obrise i pokušava da privuče još zemalja regiona.

Opširnije u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: