Kina posle najvećih vojnih vežbi: "Nastavljamo"

Kineska vojska je "izvršila različite zadatke" oko Tajvana, ali će nastaviti svakodnevno da patrolira, objavila je Kina u četvrtak.

Izvor: B92

Sreda, 10.08.2022.

15:06

Kina posle najvećih vojnih vežbi:
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Besna zbog posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu prošle nedelje, Kina je izvela do sada najveće vojne vežbe oko ostrva koje smatra svojom teritorijom.

Vežbe su uključivale lansiranje balističkih projektila, od kojih su neki leteli iznad glavnog grada Tajpeja, i simulirane morske i vazdušne udare.

Kineska vojska je u kratkom saopštenju za javnost objavila da su vojne operacije oko Tajvana "uspešno završile različite zadatke i efikasno testirale integrisane borbene sposobnosti vojske".

Ona je dodala da će pratiti "promene situacije u Tajvanskom moreuzu, nastaviti obuku i pripreme za borbu, organizovati redovne patrole borbene gotovosti u moreuzu i odlučno braniti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet".

Tajvanski vojni portparol Sun Li-Fang je odgovorio na najavu rekavši da će, ako se vojna napetost nastavi, Tajvan "prilagoditi raspodelu snaga na osnovu faktora kao što su neprijateljske pretnje".

Ranije u sredu, izvor upoznat sa situacijom rekao je Rojtersu da su kineski ratni brodovi aktivni na zapadu i istoku Tajvana.

Kineska mornarica je u sredu po podne i dalje bila aktivna na središnjoj liniji moreuza, koji su takođe preleteli kineski ratni avioni.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je u sredu 17 kineskih aviona preletelo centralnu liniju između dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: