Ako treba i na silu: Bele knjige sve otkrile

Kina neće odustati od scenarija upotrebe sile ako mirno ujedinjenje sa Tajvanom ne uspe.

Izvor: Tanjug, Vostok
Podeli
Tanjug/AP Photo/Ashwini Bhatia
Tanjug/AP Photo/Ashwini Bhatia

I Peking zadržava pravo da odgovori na provokacije pristalica nezavisnosti ostrva i spoljnih sila, navodi se u Beloj knjizi koju su objavile kineske vlasti.

Dokument pod nazivom "Pitanje Tajvana i slučaj ponovnog ujedinjenja Kine u novoj eri" zajednički su pripremili i objavili Kancelarija za poslove Državnog saveta Tajvana i Služba za štampu Državnog saveta.

"Bele knjige" se redovno objavljuju kako bi se razjasnila politika Pekinga po raznim pitanjima.

"Pokušaji da se postigne nezavisnost Tajvana samo će gurnuti ostrvo u ponor katastrofe i naneti ozbiljnu štetu tajvanskim sunarodnicima. Da bismo zaštitili zajedničke interese kineske nacije, uključujući i tajvanske sunarodnike, moramo se odlučno suprotstaviti podeli i nezavisnosti Tajvana, i promovisati mirno ujedinjenje domovine", navodi se u tekstu.

Napominje se da je Peking "spreman da stvori širok prostor za mirno ujedinjenje, te da nikada nećemo ostaviti prostora za različite oblike separatističkih aktivnosti za postizanje nezavisnosti Tajvana".

Autori dokumenta navode da o poslovima Kineza treba da odlučuju sami Kinezi, a pitanje Tajvana se naziva unutrašnjom stvari NR Kine, "što utiče na interese Kine i na nacionalna osećanja kineskog naroda i ne toleriše nikakvo spoljno mešanje".

"Niko ne bi trebalo da potceni snažnu odlučnost, nepokolebljivu volju i veliku sposobnost kineskog naroda da zaštiti državni suverenitet i teritorijalni integritet. Spremni smo da nastavimo da iskreno težimo i ulažemo napore za mirno ujedinjenje, ali ne obećavamo da ćemo se odreći upotrebe sile i mogućnosti prihvatanja svih neophodnih mera", saopštio je Peking.

Vlasti NR Kine navdoe da je veoma malo pristalica nezavisnosti Tajvana "i njihovih separatističkih aktivnosti".

Mere koje bi se mogle primeniti protiv njih i mogućeg spoljnog mešanja, kaže se u dokumentu, "ni na koji način nisu usmerene protiv tajvanskih sunarodnika", a "nemiroljubiva sredstva biće preduzeta kao poslednje sredstvo u situaciji kada nema drugog izbora".

"U slučaju da protajvanske separatističke snage ili spoljne ometajuće snage provociraju ili čak pređu crvenu liniju, moraćemo da preduzmemo drastične akcije", navodi se u Beloj knjizi.

Nastavljeni manevri

Oko 20 brodova kineske i tajvanske ratne mornarice i danas je raspoređeno blizu nezvanične središnje linije Tajvanskog moreuza, rekao je za Rojters izvor upućen u to pitanje.

Nekoliko brodova kineske mornarice nastavilo je i tokom današnjeg dana da izvodi manevre u blizini istočne obale Tajvana, saopštio je ovaj izvor, navodi britanska agencija.

Istočna komanda kineske narodnooslobodilačke armije saopštila je juče da nastavlja sa združenim vojnim vežbama u moru i vazdušnom prostoru oko ostrva Tajvan, a portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da oni imaju za cilj da upozore Sjedinjene Američke Države i da bi održale lekciju "tajvanskim separatistima".

"Mere koje smo preduzeli su odgovor na posetu Tajvanu predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Odgovor Kine je opravdan i legitiman i predstavlja upozorenje za huškače i pouku za tajvanske separatiste", istakao je Vang.

On je poručio da postoji samo jedna Kina, čiji sastavni deo je i Tajvan, prenosi TAS S.

Ministar spoljnih poslova vlade u Tajpeju, Džozef Vu, ranije je rekao da je Kina iskoristila posetu Pelosijeve da bi pokrenula velike vojne manevre nadomak Tajvana, s ciljem da se promeni statut kvo u zoni Tajvanskog moreuza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu