Moskva ispovocirana: Kijev je prešao crvenu liniju? FOTO/VIDEO

Jedna osoba je poginula u utorak kada su rusku vazdušnu bazu u blizini odmarališta na anektiranom poluostrvu Krim potresle eksplozije.

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 10.08.2022.

08:05

Moskva ispovocirana: Kijev je prešao crvenu liniju? FOTO/VIDEO
EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Svedoci su rekli da su čuli najmanje 12 eksplozija oko 15.20 po lokalnom vremenu (12.20 GMT) iz vazduhoplovne baze Saki u blizini Novofedorovke na zapadnoj obali poluostrva.

Krim, destinacija za odmor mnogih Rusa, do sada je bio pošteđen bombardovanja i artiljerijske vatre koju su pretrpela druga područja istočne i južne Ukrajine.

Rusko ministarstvo odbrane ostalo je pri svojoj tvrdnji da je eksploziju izazvala "detonacija nekoliko skladišta avio-municije" i prvobitno je saopštilo da niko nije povređen. Rečeno je da nije bilo napada i da nije oštećena oprema aviona.

Upitan da li Ukrajina preuzima odgovornost za eksplozije, savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak rekao je za onlajn televizijski kanal Dožd: "Naravno da ne preuzima. Šta mi imamo sa tim?"
EPA-EFE/Press Office of Head of Crimea
Moskva bi mogla da optuži Kijev da je prešao crvenu liniju ako Ukrajina prizna da je izvršila invaziju na teritoriju koju Rusija smatra svojom.

Podoljak, koji savetuje predsednika Volodimira Zelenskog, sugerisao je da bi eksplozija mogla biti rezultat ruske nesposobnosti ili partizanskog napada.

"Ljudi koji žive pod okupacijom shvataju da se okupacija bliži kraju", rekao je on.

Međutim, ukrajinski vojni zvaničnik je za Njujork tajms rekao da je ukrajinski napad rezultat eksplozija na Krimu.

Reč je o vojnoj bazi iz koje su ruski avioni redovno uzletali i napali naše snage na jugu zemlje. Za napad je korišćen uređaj ukrajinske proizvodnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: