Amerika pravi novi plan za Srbiju?

Sve je više insinuacija i analiza koje pokazuju da Vašington vraća fokus na Zapadni Balkan.

Izvor: Blic
Podeli
EPA/EFE/VALDRIN XHEMAJ
EPA/EFE/VALDRIN XHEMAJ

Da li će SAD ponovo imati najjači uticaj na Zapadnom Balkanu – pitanje je koje se postavlja nakon što je grupa američkih senatora iz Demokratske i Republikanske stranke predstavila nacrt zakona kojim želi da pruži podršku ekonomskom razvoju, trgovini i borbi protiv korupcije u našem regionu.

Reč je o nacrtu zakona koji je poznat kao Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, a uz taj američki senatori obelodanili su i nacrt zakona o posebnim sankcijama za suzbijanje destabilizirajućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

Oba ta pravna akta koje su podržale i demokrate i republikanci ukazuju da SAD s velikom pažnjom prati sve što se događa na Zapadnom Balkanu i ne samo to nego žele da utiču na ekonomske, političke i sve druge procese u ovom regionu.

Demokratska senatorka Žana Šahin, koja je predstavila oba nacrta zakona, istakla je da inicijativa dolazi usled povećane zabrinutosti na Zapadnom Balkanu zbog rata u Ukrajini. Kako je rekla, odnos SAD prema regionu je ključan u ovom trenutku, kada su "evidentne namere predsednika Rusije Vladimira Putina da širi zloćudni uticaj širom istočne Europe", zbog čega bi trebalo pojačati približavanje regiona ka EU i NATO.

"Novi dvostranački zakon jača trgovinu i investicije između SAD i Zapadnog Balkana, dok se bori protiv korupcije, kroz usvajanje posebnog zakona za sankcije protiv destabilizirajućih aktera. Sve to otvara put širim evroatlantskim integracijama", poručila je Žana Šahin.

Američki senatori vide ovaj predlog zakona kao priliku za dalje jačanje odnosa između SAD i Zapadnog Balkana, proširenje privrednih mogućnosti i podupiranje napora za unapređenje demokratije i iskorenjivanje korupcije.

Podrška "Otvorenom Balkanu"

Takođe, u nacrtu zakona američki senatori podržali su zajedničko regionalno tržište na Zapadnom Balkanu i inicijativu "Otvoreni Balkan" koja, kako ističu, ima veliki potencijal za unapređenje ekonomskih uslova u regionu.

Da li se i šta se može promeniti na Zapadnom Balkanu nakon ovog nacrta zakona u SAD tema je koja će biti aktuelna narednih meseci i godina u celom regionu.

Pomalo zapostavili region

Predsednik obrazovno-istraživačkog centra "LIbek" Miloš Nikolić ističe da predlog ovog zakona na neki način predstavlja "buđenje Amerike u vezi sa Zapadnim Balkanom".

"Utisak o ranjivosti našeg regiona samo je pojačan invazijom na Ukrajinu. Postojao je opravdani utisak da su SAD pomalo zapostavile ovaj region, a da su druge velike sile, pre svega Rusija i Kina, u prethodnoj deceniji to iskoristile", naglašava za "Blic" Nikolić.

Kako kaže, taj predlog ima nekoliko slojeva – ekonomski, bezbednosni, energetski, infrastrukturni, obrazovno-kulturni, medijski aspekt.

"U pitanju je sveobuhvatni predlog jačanja strateškog prisustva SAD-a u našem regionu na duži rok. Neki od ciljeva predloga su urgentniji kao što je, na primer, položaj EUFOR misije u Bosni i Hercegovini. Drugi se fokusiraju na uređenje oblasti sankcija, koje je delimično bilo obuhvaćeno ukazima predsednika SAD-a", ocenjuje Nikolić.

Najvažnija ekonomska podrška

Nikolić smatra da su za Srbiju najvažniji ciljevi američkih nacrta zakona koji se odnose na "podršku na polju izgradnje ekonomskog prosperiteta i jačanja demokratskih institucija odnosno podrške na polju regionalnih infrastrukturnih projekata".

"Ovde je predviđeno donošenje strategije na pet godina. Podrška koju naša preduzeća i privatni sektor, a pre svega mala i srednja preduzeća u ovom smislu mogu da dobiju može da budu veoma značajna za privredu. U tom kontekstu, važno je naglasiti da predlog eksplicitno podvlači veliki potencijal i inicijative Otvoreni Balkan. Posebno bih, takođe, istakao i to što se prepoznaje značaj obrazovne saradnje, partnerstava između univerziteta i značaj saradnje mladih", podvlači Nikolić.

Jači instrument za suzbijanje korupcije

I Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku deli mišljenje da su rat u Ukrajini i ruska agresija vratile fokus SAD na Zapadni Balkan jer je, kako kaže, integracija regiona u evroatlantske strukture ostala nedovršen posao.

"Drugo, sve više pažnje SAD posvećuje i prisustvu Kine u regionu, što bi moglo da implicira i pojačano američko angažovanje", ocenjuje Suzana Grubješić.

Kako kaže, SAD će stvoriti nove antikorupcijske inicijative koje će pokrivati ceo region.

"Proširiće ovlašćenja za američko sankcionisanje korumpiranih, kao i izgradnju novih regionalnih ekonomskih inicijativa koje treba da poboljšaju konkuretnost regiona na globalnom tržištu", podvlači Suzana Grubješić.

Naša sagovornica podseća da je američki predsednik Džo Bajden još u junu prošle godine doneo uredbu slične sadržine kao što su ovi nacrti zakona.

"Inicijativa šest senatora iz obe američke partije daje jači instrument Sjedinjenim Američkim Državama za suzbijanje korupcije i ruskog i kineskog uticaja na Zapadnom Balkanu", zaključuje Suzana Grubješić.

O korupciji

Predsednik "Libeka" Miloš Nikolić nije optimista da će američki nacrti zakona mnogo doprineti borbi protiv korupcije na Zapadnom Balkanu.

"Borba protiv korupcije je nešto što ne sme da se doživi kao domaći zadatak spolja već kao autentična volja naših domaćih političkih aktera. Ovaj predlog podrazumeva određene mehanizme kako da se ta volja podrži. Ali ovo ostaje kao nešto što pre svega zavisi od volje izabranih političara zemalja našeg regiona i predviđene sankcije to neće moći mnogo da promene", apostrofira Nikolić.

Ruski uticaj sve manji

Nikolić smatra da će se i bez ovih američkih zakona ruski uticaj na Balkanu "neminovno i dugoročno smanjiti usled promenjenih geopolitičkih okolnosti na našem kontinentu".

"Zamisao iza ovog predloga je kako osigurati da usled tog istorijskog povlačenja, Putinova Rusija ne izazove lomove koji bi mogli politički i bezbednosno da destabilizuju region. Ovaj predlog teži na tome da popuni strateške šupljine pre drugih. Zato se nudi širok spektar mogućnosti podrške i saradnje, koji nije samo deklarativnog tipa", smatra Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu