Putin poslao jaku poruku: "Svetlost uvek nadvladava"

Sedma, Lenjingradska simfonija ruskog i sovjetskog kompozitora Dmitrija Šostakoviča nastavlja da izaziva najjača osećanja, rekao je danas Vladimir Putin.

Izvor: Novosti

Utorak, 09.08.2022.

22:45

Putin poslao jaku poruku:
Foto: Profimedia

Na 80. godišnjicu premijere tog dela, koje je prvi put izvođeno u opkoljenom Lenjingradu (Sankt Peterburg), tokom Drugog svetskog rata, predsednik Rusije se oglasio video porukom.

"Danas, posle mnogo decenija, Šostakovičeva Lenjingradska simfonija nastavlja da izaziva najjača osećanja u novim generacijama. U njima se nalazi gorčina gubitka i radost pobede, ljubav prema Otadžbini i spremnost da se ona brani. I to je dokaz stvarnog, velika umetnost, gde za sva vremena nastaju velika dela koja veličaju prave, večne vrednosti, ujedinjuju ljude svih uzrasta, nacionalnosti i veroispovesti, afirmišu istinu i svetlost, koja uvek nadvladava laži i sile tame", rekao je Putin u video poruci učesnicima i gledaocima izvođenja Šostakovičeve Sedme simfonije.

Predsednik je napomenuo da je direktan prenos koncerta potresao ceo svet, dok je opsada Lenjingrada trajala već 11 meseci.

"Njene muzičke teme dirljivo su govorile o najtežim iskušenjima, o bolu, o velikoj tuzi. Ali glavna je bila zaista proročanska afirmacija pobede, a to je učvrstilo veru Lenjingrađana, celog sovjetskog naroda, svih onih koji su borili protiv nacizma, u trijumfu humanizma i pravde", rekao je Putin.

U utorak uveče Sveruski omladinski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Jurija Bašmeta izveo je Lenjingradsku simfoniju na Vasiljevskom ostrvu u centru Sankt Peterburga.

Počasni gosti na koncertu su veterani i ljudi koji su preživeli blokadu.

Šostakovičeva sedma simfonija je prvi put izvedena 1942. godine u izgladnelom Lenjingradu. Orkestar iznurenih muzičara je svirao kompoziciju koja je prihvaćena kao simbol ruskog otpora i u Sovjetskom Savezu i na zapadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: