Oružje koje menja tok rata? Uništavaju radarske sisteme FOTO

Novi američki paket vojne pomoći Ukrajini ne uključuje borbene avione, što je tema koja se u medijima provlači već mesecima.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA/EFE/SERGEI ILNITSKY
EPA/EFE/SERGEI ILNITSKY

Kolin Kal, sekretar za politiku Ministarstva odbrane SAD, potvrdio je da su ukrajinskim oružanim snagama isporučili takozvane protivradarske projektile koji mogu da budu lansirani s određenih borbenih aviona.

Prema pisanju specijalizovanog portala Warzone, Kal nije kazao o kojem se tipu projektila radi, ali njegova objava poklapa se s fotografijama ostataka projektila AGM-88 HARM (High-speen Anti-Radiation Missile) ispaljenih na ruske položaje, koje su se pojavile na društvenim mrežama.

Protivradarski projektili detektuju radio-frekvencije koje odašilju radari neprijateljske protivvazdušne odbrane te gađaju i uništavaju protivvazdušne radarske sisteme.

Kolin Kal je objavio informacije o isporuci takvih projektila na brifingu za novinare na kojem je najavljen novi paket američke vojne pomoći ukrajinskim oružanim snagama vredan milijardu američkih dolara. Paket takođe uključuje dodatne navođene projektile za mobilne raketne sistema himars, municiju za raketne sisteme zemlja–vazduh NASAMS, projektile za raketne bacače džavelin i drugo oružje.

Ako su protivradarski projektili isporučeni Ukrajini zaista AGM-88, koji nisu kompatibilni s borbenim avionima iz sovjetske ere, pretpostavlja se da su za njihovo lansiranje napravljene modifikacije na avionima mig-29, kojima raspolažu ukrajinske oružane snage.

Druga je mogućnost, pak, da se radi o protivradarskim projektilima KH-31 ili KH-58 iz sovjetske ere koja američke oružane snage imaju u svom inventaru još iz programa FME (Foreign Material Exploitation). Reč je o programu u sklopu kojeg američka vojska ima u posedu čitav niz oružja i vojne opreme iz vremena Sovjetskog saveza i Varšavskog pakta te su obučeni za rukovanje njima.

U svakom slučaju, protivradarski projektili su moćno oružje koje može promeniti odnose snaga na terenu, a njihovo korišćenje daje veliki doprinos ukrajinskoj protivofanzivi koja je trenutno u toku, budući da s velikom preciznošću mogu da unište ili onesposobe ruske radarske sisteme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu