Zašto su mu upali u kuću?

Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je danas da su agenti FBI izveli raciju na njegovom imanju Mar-a-Lago na Floridi i obili sef.

Izvor: Blic
Podeli
EPA/EFE/JIM RASSOL
EPA/EFE/JIM RASSOL

Predsednički istoričar Majk Bešlos opisao je dešavanja u ponedeljak kao nešto što se nikad pre nije dogodilo u istoriji Amerike.

Bešlos je u emisiji MSNBC “Last Word” u ponedeljak uveče urgirao na gledaoce da zastanu na sekund "i vide koliko je ovo čudno i užasno".

Kako su navela dva izvora upoznata sa situacijom, FBI je pretražio Trampovu rezidenciju na osnovu naloga u okviru istrage o mogućem nezakonitom uklanjanju i uništavanju dokumenata Bele kuće nakon njegovog predsedavanja.

"Nikada pre u istoriji nije bilo potrebe da se ispumpava stomak američkog predsednika radi pocepanih dokumenata", rekao je Bešlos, preneo je "Gardijan".

"Zakon zahteva da se predsednička dokumenta svih vrsta sačuvaju. Legalno se ona ne mogu uništiti samo zašto što predsednik tako hoće. Niti ih on može odneti i prodati za gotovinu. Ne može ih ni dati stranim vladama koje voli", rekao je on.

Bešlos je istakao da je Zakon o predsedničkoj evidenciji iz 1978. usvojen kao odgovor na pokušaje Ričarda Niksona da svoje predsedničke papire i trake odnese sa sobom u Kaliforniju, gde su bili u riziku od uništenja.

"Ako je on (Tramp) nelegalno uzeo poverljiva dokumenta nacionalne bezbednosti i sakrio ih u svojoj vili na Floridi (a posebno ako ih je delio sa strancima), možda je doveo sve naše i živote naših porodica u opasnost", naveo je ovaj stručnjak.

Dejvid Smit, novinar "Gardijana", navodi da "gorko polarizovana reakcija" na upad FBI u Trampovu kuću preti da rasplamsa političke podele u Americi i da su republikanci reagovali besno na dešavanja, sledeći primer bivšeg predsednika u tvrdnjama da je pretraga pokazala da Ministarstvo pravde vodi politički motivisani lov na veštice.

Njihova bujna retorika malo će uraditi na tome da ublaži strahove da bi krivično gonjenje Trampa moglo dovesti do društvenih nemira, pa čak i političkog nasilja, naveo je Smit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu