"Amerika je upozorena još 2008. godine..."

Moskva -- Sjedinjene Američke Države nisu htele da 2008. godine čuju strahove Rusije, kada je Gruzija prisiljena na mir i nastavile su da sprovode opasan način dejstava

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

To je izjavio zamenik rukovodioca Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev. Kako je rekao, svet se sada promenio.

"Mere kojima je Gruzija bila prinuđena da potpiše mir u avgustu 2008. godine preduzete su kako bi se zaštitili građani. U isto vreme, to je bio signal za SAD i NATO da treba da se uzmu u obzir strahovi Rusije", napisao je on na Telegramu.

Međutim, SAD su, po rečima Medvedeva, to ignorisale i nastavile da sprovode opasne akcije.

"Situacija na Kavkazu se promenila. Međutim, SAD i NATO nisu čuli i nisu shvatili situaciju, ignorisali su je i nastavili svoje veoma opasne akcije. Tokom 2022. godine smo morali mnogo jače da odgovorimo, a sada se nepovratno promenio i ceo svet", dodao je Medvedev.

Oštra poruka iz Moskve: "NATO je kao tumor"

Gruzija je tokom noći 8. avgusta 2008. godine granatirala iz sistema "grad" Južnu Osetiju i razrušila deo glavnog grada. Rusija je štiteći stanovnike Južne Osetije, od kojih su mnogi i uzeli rusko državljanstvo, uvela vojsku u republiku i nakon pet dana sukoba izbacila gruzijsku vojsku iz regiona.

Moskva je 26. avgusta 2008. godine priznala suverenitet Abhazije i Južne Osetije.

Lideri u Rusiji su više puta izjavljivali da priznanje nezavisnosti dve bivše gruzijske autonimije odražava realnost i ne može se revidirati. Gruzija, kao i ranije, ne priznaje Abhaziju i Južnu Osetiju kao nezavisne države i smatra ih svojim regionima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu