Putinova čistka, pao i "Koljač"

Predsednik Rusije Vladimir Putin navodno je otpustio šest generala zbog loših rezultata borbenih dejstava u Ukrajini, tvrde svetski mediji.

Izvor: Dejli Mejl

Ponedeljak, 08.08.2022.

11:25

Putinova čistka, pao i
Foto: EPA-EFE/PAVEL BYRKIN / KREMLIN POOL / S

Kako se navodi, ova odluka je doneta u trenutku kada je u Ukrajini navodno ubijen potpukovnik Nikolaj Gorban (36), koji je predvodio specijalne snage Specnac.

"Dejli mejl", koji se poziva na saznanje britanskih obaveštajnih službi, tvrdi da su general-pukovnik Aleksandar Čajko i general-pukovnik Aleksandar Žuravljev među ljudima koji će ostati bez funkcije, a razlog smene su teški gubici i nenapredovanje snaga u Ukrajini.

Žuravljeva je navodno zamenio general-pukovnik Vladimir Kočetkov, a prema pisanju "Dejli mejla", general Aleksandar Vladimirovič Dvonirkov, koga zapadni mediji zovu "Koljač iz Sirije", takođe je smenjen. On je navodno zamenjen, pošto je u aprilu postavljen za komandanta čitave operacije u Ukrajini, navodi britansko Ministarstvo odbrane.

General Genadij Valerjevič Židko, koji je bio komandant snaga na jugu, takođe je smenjen, a za njegovu zamenu imenovan je generaj Sergej Surovkni.

"Loši rezultati ruskih snaga tokom rata u Ukrajini mnogo su koštali vojni vrh, zbog čega je najmanje šest ruskih generala smenjeno. Ove smene prati i to da je najmanje 10 ruskih generala ubijeno u borbenim dejstvima u Ukrajini. Ovo je imalo veliki efekat na taktičke i operativne probleme ruske vojske u Ukrajini", kaže izvor iz Ministarstvo odbrane, a prenosi "Dejli mejl".

Sva dešavanja u Ukrajini iz časa u čas pratite u Live Blogu na B92.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: