Preti nam novi Černobilj? "Obavežite se"

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je danas nuklearne sile da se obavežu da neće koristiti nuklearno oružje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.08.2022.

09:01

Preti nam novi Černobilj?
Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko

On je upozorio da se rizik od nuklearnog sukoba vratio nakon više decenija.

"Ovo je trenutak da pozovemo nuklearne sile da se obavežu da neće prve koristiti to oružje, kao i da neće pretiti nenuklearnim zemljama", rekao je Gutereš, koji je u subotu prisustvovao memorijalnoj ceremoniji povodom 77. godišnjice nuklearnog udara SAD na Hirošimu.

Na konferenciji za medije u Tokiju, generalni sekretar UN izrazio je uverenje da niko ne može da prihvati ideju da bi moglo da dođe do nuklearnog rata i istakao da bi to značilo uništenje planete.

"Ono što je jasno jeste činjenica da, ako niko nuklearno oružje ne upotrebi prvi, onda neće biti nuklearnog rata", rekao je Gutereš, prenosi AP.

Povodom izveštaja o granatiranju nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, ocenio je da je svaki napad na nuklearku samoubilački.

Dodao je da u potpunosti podržava napore Međunarodne agencije za atomsku energiju da dobije pristup nuklearki i da je stabilizuje, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: