Rusi ćute

Zvanična Moskva navodno se trudi da se u javnosti ne priča o poginulim ruskim vojnicima u Ukrajini, tvrde svetski mediji.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Ilustracija, foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
Ilustracija, foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Pročitajte i:

* UŽIVO Udar na stambene objekte; Kreću brodovi; Šreder prozvao Zelenskog

* Ostavka, žaljenje, izvinjenje...: Ali, ostaju pri stavu

Kako piše "Vašington post", broj poginulih navodno se tretira kao državna tajna. Prema procenama služba CIA i MI-6, od početka vojne operacije je poginulo barem 15.000 ruskih vojnika, a nezavisni ruski medij "Medijazona", kao i Bi-Bi-Si na ruskom izbrojali su, oslanjajući se samo na javno potvrđene smrtne slučajeve, da je do kraja juna bilo najmanje 5.185 poginulih vojnika.

Ovaj američki list tvrdi da najveći broj ruskih vojnika dolazi iz udaljenih i siromašnih područja zemlje, kao što su južni delovi Dagestana i sibirske regije Burjatia, a najmanje iz Moskve i Sankt Petersburga.

"Vašington post" napominje da se u Rusiji kažnjava preispitivanje vojne operacije ili kritikovanje vojske. Prema navodima ovog medija, porodice se bore da govore, a nezavisni novinari koji s njima ipak razgovaraju ili izveštavaju sa sahrana, budu uhapšeni. Zvanično objasnjšenje ovakve odluke jeste da je pokazivanje takvih "suza i patnje" loše za javni moral, a vlasti su naredile i da se ugase neke od internet stranica gde se objavljuju čitulje i sećanja na mrtve.

Glavni cilj Kremlja je, kako tvrdi "Vašington post", da se spoje "glasovi" ljutih i ožalošćenih porodica i antiratnih aktivista, a informacije o mrtvima mogle bi da otežaju i regrutovanje novih vojnika.

Ako su tačne brojke koje iznose američke i britanske obaveštajne službe, ruski gubici u ukrajinskom ratu koji traje od februara ove godine jednaki su onima iz decenijskog sukoba u Afganistanu iz doba SSSR-a. Šef MI-6 Ričard Mur izjavio je u julu da njihove procene o poginulima vrlo verovatno konzervativne, što bi značilo da je broj žrtava po svoj prilici veći.

"Post" piše da se ipak dešava da se reakcije građana nađu u javnosti. List navodi primer iz juna, kada su supruge ruskih vojnika snimile video u kom su zatražile da vojska vrati njihove muževe kućama. Stotine vojnika iz te regije navodno su kontaktirale tamošnju grupu aktivista i raspitali su se o tome kako da raskinu ugovore koje su potpisali s vojskom, kaže osnivačica te organizacije pod nazivom "Fondacija za slobodnu Burjatiju".

Podrška javnosti

Ilustracija, foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
Ilustracija, foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Zapadni mediji tvrde da remlj za sada uspeva da održi podršku javnosti na zadovoljavajućem nivou. Tako je agencija za ispitivanje javnog mnjenja VCIOM objavila u junu da 72 odsto Rusa podržava rat.

"Vašington post" navodi da je malo ožalošćenih ruskih porodica koje bi javno dovele u pitanje smisao napada na Ukrajinu, a tišina služi i tome da je minimalizovano javno razumevanje njegovog uticaja na situaciju u zemlju. Anketa koju je nedavno sproveo portal "Ljudi Bajkala" u istočnosibirskom gradu Ulan-Ude, pokazala je da mali broj stanovnika zna da je iz te regije u Ukrajini poginulo čak 250 ljudi, a do te brojke su došli preko javno dostupnih izvora, kao što su lokalne internet stranice na ruskoj verziji "Fejsbuka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu