Ne znaju kako da ih rastave; SAD imaju predlog, Evropa ni da čuje

Zapadne zemlje sve su zabrinutije zbog produbljivanja saradnje između Turske i Rusije, čime režim Vladimira Putina uspeva da zaobiđe zapadne sankcije.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA/EFE/PAVEL GOLOVKIN / POOL
EPA/EFE/PAVEL GOLOVKIN / POOL

Putinovo "zeleno svetlo" za Erdogana: Turska pokreće vojnu operaciju?

Upozoravaju da bi Turska kao članica Severnoatlantske alijanse zbog toga mogla da snosi posledice, piše Fajnenšel tajms.

U petak su se turski i ruski predsednik Erdogan i Putin našli u Sočiju i nakon četvorosatnog sastanka obećali proširenje saradnje u trgovini i energetici. Novinari FT-a razgovarali su sa šest neimenovanih zapadnih zvaničnika koji su izrazili zabrinutost zato što Turska sve više postaje platforma za trgovinu s Rusijom. Vašington upozorava da će zemlje koje pomažu Rusiji da izbegne sankcije biti takođe podvrgnute sankcijama, ali u Briselu su suzdržaniji.

Zamenik američkog ministra finansija Vali Adejemo sastao se s turskim zvaničnicima i istanbulskim bankarima u junu kako bi ih upozorio da je nedopustivo da postanu kanal za ilegalni ruski novac.

Neimenovani zvaničnik rekao je za FT da bi države koje su uvele sankcije Rusiji mogle da pozovu zapadne fabrike da se ili povuku iz Turske ili smanje poslove s Turskom, zbog širenja turskih odnosa s Rusijom. Ali članice EU to odbijaju, postavljajući pitanja kako bi to funkcionisalo u praktičnom i pravnom smislu.

Turska je duboko integrisana u zapadni trgovinski i finansijski sastav. Osim toga, podela u EU teško da bi dozvolila usvajanje jedinstvenog stava o Turskoj.

Ali FT piše da bi pojedinačne države članice mogle da preduzmu mere protiv Turske, kao što je ograničenje finansiranja. Trojica evropskih zvaničnika rekla su da u Briselu još nije bilo službenih razgovora o mogućim posledicama za Tursku.

Pristali na rublje

U petak su Putin i Erdoğan obećali da će povećati obim trgovine i produbiti državne i energetske veze. Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao je novinarima da je Turska pristala da plaća ruski gas u rubljama.

Putin i Erdogan razgovarali su o daljem razvoju bankarskih veza i o nagodbi o plaćanju u rubljama i lirama, dodao je.

Erdogan je rekao novinarima da je došlo do "vrlo ozbiljnog razvoja događaja" u korišćenju ruskog sistema platnih kartica MIR, koji Rusima u Turskoj omogućuje plaćanje karticama i nakon što su sistemi Viza i Masterkard obustavili poslovanje s Rusijom.

Diplomatski odnosi Turske i Zapada već su zategnuti. Vašington je Ankari uveo sankcije 2020. u znak odmazde za kupovinu protivvazdušnog sistema S-400 od Moskve, ali su bile ograničene na vojnu industriju. Erdogan, koji je u više navrata pretio da će staviti veto na prijem Švedske i Finske u NATO, u mnogim zapadnim prestonicama doživljava se kao sve nepouzdaniji saveznik. Ipak, Turska je ključni partner Evrope u borbi protiv terorizma i ilegalne imigracije, podseća FT. Turska je primila oko 3,7 miliona Sirijaca prema sporazumu sklopljenom s EU 2016. koji je pomogao da se zaustavi priliv migranata u Evropu.

Rat u Ukrajini naglasio je strateški važan položaj Turske. Erdogan je takođe odigrao ključnu ulogu u osiguravanju sporazuma o žitu koji su prošlog meseca potpisale Rusija i Ukrajina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu