Tenzije na vrhuncu; Kina: Nastavljamo; Tajvan odmah reagovao

Peking -- Kineska vojska najavila je za danas nove vežbe na moru i nebu oko Tajvana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Istočna borbena komanda Narodnooslobodilačke armije Kine saopštila je na društvenoj mreži Veibo da će uvežbavati izvođenje napada protiv podmornica i napada na moru, prenosi Rojters.

Kineska vojska je, posle prošlonedeljne posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, pokrenula velike vojne vežbe sa korišćenjem bojeve municije u vodama oko tog ostrva.

Malo pre završetka vežbi po 10 ratnih brodova sa obe strane manevrisalo je oko središnje linije Tajvanskog moreuza.

Tajvan je saopštio da je tokom vežbi više kineskih brodova i aviona prešlo središnju liniju.

Istovremeno, tajvanska vojska je rasporedila brodove i avione, kao i raketne sisteme radi praćenja situacije.

Nensi Pelosi je u okviru azijske turneje boravila u kratkoj nenajavljenoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

To je bila prva poseta jednog predsednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine.

Kineske vlasti prethodno su saopštile da će preduzeti sve raspoložive kontramere kao odgovor njenu posetu koju su okaakterisale kao "igranje vatrom".

Peking: Izvodimo vežbe na sopstvenoj teritoriji

Kina opkolila: Blokirano ostrvo; "Ovo je invazija"; Tajvan podigao avione

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo ja danas da je Tajvan deo Kine i da Kina izvodi vojne vežbe "na sopstvenoj teritoriji" na otvoren, transparentan i profesionalan način.

Portparol Ministarstva Vang Venbin naveo je na konferenciji za novinare da su nadležne službe blagovremeno o tome izdale saopštenja, u skladu sa međunarodnim pravom, prenosi Rojters.

Kineska vojska saopštila je danas, dan posle završetka velikih vojnih vežbi oko Tajvana uz upotrebu bojeve municije, da počinje nove vežbe na moru i nebu oko tog ostrva.

Kineska vojska je vežbe počela prošle nedelje, posle posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu.

Tajvan osudio nove vojne manevre Kine

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana osudilo je danas odluku Kine da produži vojne manevre, ocenivši da "Peking i dalje namerno izaziva krizu i kontinuirano provocira". "Suočen s vojnim zastrašivanjem Kine, Tajvan se neće ni uplašiti, ni odustati. Tražimo da kineska vlada odmah prekine sa vojnim zastrašivanjem", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova vlade u Tajpeju, prenosi Rojters.

Kineska vojska saopštila je danas, dan posle završetka velikih vojnih vežbi uz upotrebu bojeve municije oko Tajvana, da počinje nove manevre na moru i nebu oko tog ostrva.

Istočna borbena komanda Narodnooslobodilačke armije Kine saopštila je na društvenoj mreži Veibo da će uvežbavati izvođenje napada protiv podmornica i napade na moru, preneo je ranije Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je saopštilo da je Tajvan deo Kine i da Kina izvodi vojne vežbe "na sopstvenoj teritoriji" na otvoren, transparentan i profesionalan način.

Portparol tog ministarstva Vang Venbin izjavio je na konferenciji za novinare da su nadležne službe blagovremeno i u skladu sa međunarodnim pravom o tome izdale saopštenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu