Misterija potopljenih brodova nemačke ratne flote u Dunavu VIDEO

Zbog niskog vodostaja na površini Dunava su se pojavili brodovi nemačke ratne flote koja je kod Prahova potopljena za vreme Drugog svetskog rata.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ekipa Prve televizije iskoristila je ovu retku priliku i pokušala da rasvetli priču koju pojedini istoričari nazivaju - poslednjom neispričanom misterijom Drugog svetskog rata.

Misterija stara blizu 80 godina, počinje avgusta 44. godine kada se nacistička Crnomorska flota od Konstance dunavom povlačila ka Nemačkoj, pod komandom kontraadmirala Pola Vili Ciba.

"Usput su kod braile sreli prvu ratnu mornaricu koja je pokušavala da se povuče ka crnom moru, ne znajući da su blokirani, tako da se broj brodova popeo na 174", rekao je hroničar Prahova Velimir Miki Trailović za TV Prva.

Operaciju povlačenja otežavalo je dejstvo rumunske artiljerije, a plan je do kraja osujetila Crvena armija koja je kod rumunskog grada Turn Severina Nemcima presekla odstupnicu. Nakon čega je admiral Cib od vrhone komande zatražio dozvolu za potapanje brodova. Tu dolazimo do prve nelogičnosti.

"Naređenje za potapanje brodova nije izdao Zib jer on nije bio tu. Nardeđenje za potapanje brodova je izdao general laudensleger kapetan bojnog broda i komandant za razminiranje Dunava", rekao je Trailović.

Potapanje je počelo u noći između 6. i 7. septembra, nakon što je Cib odleteo sa prahovskog vojnog aerodroma. Poslednji potopljen je brod bolnica, na kom se nalazilo oko 1600 ranjenika, čija evakuacija ostaje misterija i nakon 78. godina.

Opširnije u videu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 115 idi na stranu