Vlada tzv. Kosova: O tome nećemo razgovarati sa Srbijom

Vlada tzv. Kosova saopštila je da je odluka o reciprocitetu sa Srbijom dogovorena ranijim briselskim sporazumom.

Izvor: Kosovo online

Nedelja, 07.08.2022.

10:30

Vlada tzv. Kosova: O tome nećemo razgovarati sa Srbijom
Ilustracija: Shutterstock/Robson90

Kao i da se o tome neće razgovarati na predstojećem sastanku kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je u Briselu zakazan za 18. avgust, prenosi Koha.

Dnevni red sastanka još uvek nije poznat.

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu nije nagovestio o čemu će se u Briselu razgovarati, već je naglasio da neće biti sastanka na nivou glavnih pregovarača, pre onog na visokom nivou.

"O dnevnom redu sastanka ćemo vas blagovremeno obavestiti. Odluke o registarskim tablicama i dokumentima za ulazak i izlazak su vladine odluke koje su predviđene i sporazumima koje su strane dogovorile u prošlosti, stoga ne mogu biti predmet rasprave na ovom sastanku”, rekao je Krieziu.

Ni portparol Evropske unije Peter Stano nije izneo detalje o sastanku 18. avgusta.

"Mogu da potvrdim da su, nakon što je visoki predstavnik Đuzep Borelj pozvao obe strane u Brisel, predsednik Vučić i premijer Kurti prihvatili njegov poziv i da će ih 18. avgusta u Briselu primiti visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, kako bi razgovarali o daljem dijalog Beograda i Prištine. Više detalja o logistici i dnevnom redu podelićemo bliže danu sastanka“, izjavio je on.

Politički analitičar Artan Muhadžeri kazao je da su dešavanja na severu Kosova promenila dinamiku dijaloga.

"Događaji u Severnoj Mitrovici promenili su dinamiku dijaloga. Naravno, ne očekuje se da će se nastaviti isto kao pre tih događaja. Zbog toga se očekuje da se veliki međunarodni pritisak još više pojača, jer je to jedini način da strane imaju veću volju i mogućnost da dođu do rešenja. Rešenje će naravno biti kreativno, jer Srbija ne može potpuno da prihvati odluku Kosova, nije prihvatila ni prethodne odluke“, naveo je on

Dodao je da Srbija može i da odustane od kategoričkog odbijanja dve kosovske odluke o reciprocitetu.

"Srbija je poznata po tome da daje sve od sebe, ali znaju i da se povuku u zavisnosti od saveznika. Ne verujem da će Srbija moći da izdrži ovaj pritisak, već će pokušati da dobije nešto drugo, ili da pomeri fokus sa ovog sporazuma sa ciljem da ne bude predstavljena kao gubitnik u odnosu na kosovsku odluku. Mesec dana nije ništa u odnosu na odluku koja se očekuje da stupi na snagu, a imamo i novog aktera, američki ambasador je lično garantovao sprovođenje ovog sporazuma posle mesec dana. To se ranije nije dešavalo“, naglasio je Muhadžeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: