Nemačka "rampa" za Ukrajince

Sve više pojedinačnih opština, okruga, pa čak i čitavih regiona u Nemačkoj uvodi moratorijum na prijem izbeglica iz Ukrajine, navodi Zidojče cajtung.

Izvor: Novosti

Subota, 06.08.2022.

20:30

Nemačka
Foto: Profimedia

Odbijaju da prijave izbegla lica jer su prešli cenzus onih koji mogu da prime socijalnu pomoć.

Lokalne vlasti ovaj korak objašnjavaju potrebom da se škole, vrtići i bolnice zaštite od zagušenja, navodi nemački list.

U pokrajini Brandenburg već su "čvrsto zatvoreni". Slična situacija je i u Saksoniji, gde je već premašen maksimalan broj ljudi koji mogu da prime socijalnu pomoć.

Sve više regiona u zemlji najavljuje da više ne mogu da registruju izbeglice.

Naprimer, Bavarska, koja je primila veliki broj Ukrajinaca u prvim mesecima nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini 24. februara, sada ih samo preusmerava na druge zemlje. Dozvoljeni "prag“ prijema izbeglica je premašen za 15%.

Situacija je takva da čim izbegli Ukrajinac počne da prima socijalnu pomoć, on biva raspoređen u određeni region i zabranjeno mu je da ga napušta. Odnosno, ako Ukrajinac, naprimer, nađe stan u Berlinu i tamo se registruje, više neće moći da se preseli u Brandenburg.

Zemljišta, okruzi ili opštine koje su uvele moratorijum takav korak objašnjavaju prvenstveno potrebom zaštite lokalnih škola, vrtića, kao i zdravstvenih i državnih institucija.

Saksonija, koja se graniči sa Poljskom, već je primila 4.600 izbeglica više od dozvoljene norme. Sada samo oni koji imaju roditelje, decu, sestre ili braću koji žive u zemlji mogu da dođu tamo.

A takva pravila već važe na mnogim mestima, poput onog da se tetka više ne smatra članom porodice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: