Ostavka zbog izveštaja Amnesti internešnela; Ostaju pri stavu

Oksana Pokalčuk, šefica kancelarije Amnesti internešnel u Ukrajini, podnela je ostavku na ovu funkciju.

Izvor: B92

Subota, 06.08.2022.

13:50

Ostavka zbog izveštaja Amnesti internešnela; Ostaju pri stavu
Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Ona je podnela ostavku na ovu funkciju nakon podnošenja izveštaja te organizacije u kojem je ukrajinska vojska optužena za kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

U izveštaju, koji je kritikovao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ali i zapadne diplomate, uključujući ambasadore Velike Britanije i SAD u Ukrajini, ukrajinska vojska je optužena da dovodi civile u opasnost jer u stambenim oblastima i školama raspoređuje oružane snage zbog čega ruska vojska granatira i raketira urbana područja dovodeći u rizik živote civila, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Najavljujući ostavku preko Fejsbuka, Pokalčukova je rekla da je održala sastanke u Amnesti internešnelu kako bi razgovarala o tome šta će biti objavljeno, ističući da je njen doprinos "neutralizovan" da bi bio zamenjen onim što je organizacija objavila u četvrtak u svom izveštaju.

"Ako ne živite u zemlji koju su napali osvajači i kidaju je na komade, verovatno ne razumete kako je kada osuđujete vojsku branilaca. Ne postoje reči na bilo kom jeziku koje to mogu da prenesu nekome ko nije osetio taj bol", rekla je Pokalčuk i ocenila da ruski mediji koriste ovaj izveštaj da "potkrepe svoje lažne tvrdnje da ruske snage napadaju samo vojne ciljeve u Ukrajini".

Uprkos ovim kritikama Pokalčuk, iz Amnesti internešnel je saopšteno da se osuđuje ruska invazija, ali nalazi izveštaja se zasnivaju na dokazima prikupljenim tokom opsežnih istraga i ističe se da će se i u buduće prijavljivati sva ukrajinska kršenja međunarodnog humanitarnog prava uvek kada to bude uočeno.

Dodao je da AI "prebacuje odgovornost sa agresora na žrtvu".

U izveštaju objavljenom u četvrtak nakon četveromesečne istrage, AI je optužio ukrajinsku vojsku za uspostavljanje vojnih baza u školama i bolnicama i pokretanje napada iz naseljenih područja, što je taktika za koju je rekao da krši međunarodno humanitarno pravo, piše AP.

Amnesti Internešnal je, međutim, u svom izveštaju insistirao na tome da ukrajinska taktika "ni na koji način ne opravdava neselektivne ruske napade" koji su pogodili civilno stanovništvo.

Ostaju pri stavu

Amnesti internešenel je saopštio da ostaje pri izveštaju u kojem je optužio Kijev da ugrožava civile raspoređivanjem svoje vojne tehnike u škole, bolnice i stambena naselja. Istraga je izazvala gnev ukrajinske vlade i predsednika Vladimira Zelenskog. Nevladina organizacija „u potpunosti stoji iza našeg istraživanja“, rekla je generalni sekretar Agnes Kalamar za novinsku agenciju AFP. Takođe je na Tviteru saopštila da njena organizacija stoji "uz sve žrtve, nepristrasno“, te je osudila one koje je nazvala „mafijama i trolovima društvenih mreža“ koji „napadaju“ istrage organizacije. "To se zove ratna propaganda, dezinformacije, dezinformacije. To neće narušiti našu nepristrasnost i neće promeniti činjenice." U izveštaju, koji je objavljen u četvrtak, Kijev se optužuje za „očigledno kršenje međunarodnog humanitarnog prava“ gde je dokumentovano da je Ukrajina svoju vojsku raspoređivala u i blizu civilne infrastrukture, dovodeći na taj način živote civila u opasnost. Konkretno, nevladina organizacija je saopštila da je pronašla dokaze o trenutnim ili prethodnim vojnim aktivnostima u 22 od 29 škola koje je posetila u Ukrajini između aprila i jula. Takođe, na pet lokacija videli su kako ukrajinske trupe koriste bolnice kao baze, što je „čisto kršenje međunarodnog humanitarnog prava“. Međutim, navodi se da ukrajinska nezakonita vojna upotreba civilnih objekata „ni na koji način ne opravdava neselektivne ruske napade“. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da je cilj nevladine organizacije da stvori „lažnu ravnotežu između zločinca i njegove žrtve“. Moskva je odgovorila na izveštaj navodeći da je u više navrata navela da ukrajinske trupe koriste civile kao „ljudski štit“, te da nalazi organizacije to samo potvrđuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: