"Stav Kijeva prema KiM se ne menja"

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač ponovio je danas da se stav zvaničnog Kijeva po pitanju Kosova i Metohije ne menja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Shutterstock/Andreas Wolochow
Shutterstock/Andreas Wolochow

Odnosno da Ukrajina ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, ali i izrazio zahvalnost zbog podrške i pomoći Prištine.

"Stav zvaničnog Kijeva po pitanju Kosova se ne menja, istovremeno izražavamo zahvalnost zbog pozicije Prištine u vezi sa ratom u Ukrajini i pružanja pomoći. Mi smo uvek bili stabilni po pitanju spoljne politike i uvek podržavali svaku državu u onim granicama koje su međunarodno priznate", rekao je Tolkač za RTK.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ukrajinski ambasador je rekao da je najvažnije tragati za kompromisom.

"Govoreći iz pozicije Ukrajine, mi već 23 godine idemo putem kompromisa braneći svoju državu, ali nismo uspeli da izbegnemo ovaj krvavi rat. Zato, što se tiče kompromisa, ne znam da li do njega može da dođe. S druge strane, treba tražiti kompromis do poslednjeg momenta", istakao je ambasador.

Na pitanje o sankcijama Rusiji, što EU i Zapad traže od Srbije, Tolkač kaže da bi bilo dobro da "Srbija zajedno sa Ukrajinom brani evropske vrednosti".

"Ukrajina i Srbija imaju zajednički cilj, a to je integracija u EU. Ne mogu da očekujem i da insistiram od Srbije da uvodi sankcije Rusiji, ali bismo bili zahvalni ukoliko bi novoformirana srpska vlada zajedno sa nama išla putem koji smo zajednički izabrali, a to je put EU", dodao je ukrajinski ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 54 idi na stranu