Grčka priznaje tzv. Kosovo? "Još nisu dali signal"; "Pitanje je trenutka"

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj izjavila je Grčka još nije dala signal za priznanje kosovske nezavisnosti.

Izvor: Kosovo online

Subota, 06.08.2022.

16:54

Grčka priznaje tzv. Kosovo?
Ilustracija: Shutterstock/Dragan Mujan

I to uprkos čestim posetama premijera Aljbina Kurtija Atini

Poslanik vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje i predsednik Odbora za spoljne poslove i dijasporu Haki Abazi pak veruje da je stvar unutrašnje odluke Grčke kada će i u kom trenutku doći do priznanja, prenosi Ljajmi.

Abazi navodi da se razgovori sa Grčkom i drugim državama članicama EU koje ne priznaju Kosovo vode na različitim nivoima.

"Bez želje da povredimo bilo koji proces koji se dešava, ovaj razgovor sa Grčkom i drugim državama koje ne priznaju Kosovo je na različitim nivoima, u potpunosti zavisi od naše posvećenosti i unutrašnje dinamike koju države imaju, posebno kada su predizborne kampanje i veliki troškovi, politička promena pozicija. Mislim da je Grčka odigrala konstruktivnu ulogu u napretku Kosova u SSP i u pitanjima finansijske podrške EU, bila je konstruktivan partner u procesu liberalizacije viza. Oni čine okvir akcija koje je Grčka preduzela na progresivan način da podrži Kosovo. Kada će i u kom trenutku doći do priznanja nezavisnosti Kosova, verujem da je to stvar unutrašnje odluke Grčke, koju uopšte nisam komentarisao. Ali moramo da nastavimo da budemo konstruktivni i angažovani ne samo sa Grčkom", rekao je Abazi.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj je, međutim, ocenila da kosovska vlada nije učinila dovoljno u spoljnoj politici da se približi zemljama članicama EU koje ne priznaju kosovsku nezavisnot.

Ona sa sumnjom gleda na česte posete premijera Aljbina Kurtija Grčkoj dok, kako kaže, ta još nije dala signale za priznanje nezavisnosti Kosova.

"Izneli smo to kao zabrinutost, jer u svakoj inicijativi koju Kosovo preduzme u međunarodnoj areni, nedostatak priznanja od strane pet država članica EU predstavlja prepreku. Kaže se da će Vlada podneti zahtev za članstvo u EU, ali nam zvaničnici evropske zajednice sa kojima smo imali kontakt kažu da je potreban konsenzus čak i ako bude uvršten na dnevni red, koji nemamo. Vlada u tom pravcu nije dovoljno radila i nije napravila platformu kako da pristupi ovim zemljama. Ne znam šta je bio razlog što je gospodin Kurti ostao u Grčkoj, da li je zbog odmora, ili sve one agende o kojima je pričao, to je sakrio", rekla je Kadrijaj.

Kadrijaj dodaje da nikada premijer nije ostao toliko dugo u Grčkoj i da bi bili srećni da dođe do pozitivnog kretanja kod pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo.

S druge strane, analitičar Artan Muhadžiri kaže da priznanje od strane pet zemalja EU zavisi uglavnom od dinamike dijaloga Kosovo-Srbija.

"Stavovi pet zemalja koje ne priznaju kosovsku nezavisnost u potpunosti zavise od dinamike dijaloga. Što je više napretka u dijalogu, bliža je ideja o postizanju konačnog sporazuma, što će značiti i priznanje od pet zemalja i članstvo u Ujedinjenim nacijama. U ovoj blokadi dijaloga ne očekuje se da će doći do promena u stavovima pet zemalja koje ne priznaju Kosovo", naglašava Muhadžiri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: