Japan spreman za Kinu: Poziv poslat

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši rekao je danas da ta zemlja ostaje otvorena za dijalog sa Kinom.

Izvor: B92

Petak, 05.08.2022.

16:57

Japan spreman za Kinu: Poziv poslat
EPA-EFE/JEROME FAVRE

Hajašijev komentar novinarima usledio je nakon što je Kina danas otkazala sastanak između njega i kineskog kolege, prenosi Rojters.

Dodaje se da je taj susret trebalo da bude održan na marginama samita Asocijacije južnoazijskih zemalja (ASEAN) u Kambodži, ali je otkazan zbog nezadovoljstva saopštenjem grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) u kojem se Peking poziva da mirnim putem reši tenzije oko Tajvana.

"U ovakvim vremenima kada je situacija napeta, važna je dobra komunikacija, a Japan je uvek otvoren za dijalog sa Kinom", rekao je Hajaši.

Rojters navodi da se sve to događa u vreme kada je Kina pokrenula svoje najveće vojne vežbe na moru i nebu oko Tajvana, nakon što je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi izazvala Peking odlaskom na ostrvo u znak solidarnosti sa tamošnjim režimom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: