"Nedvosmisleno je – Priština želi sukob"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izrazio je nadu da će predstojeći dijalog u Briselu Priština shvatiti ozbiljno.

Izvor: Tanjug

Petak, 05.08.2022.

18:00

Ilustracija: Shutterstock/Milan Adzic

I to kao prostor za diplomatsko rešavanje problema na terenu, a ne kao "poligon za ucene i zveckanje oružjem".

Petković je to rekao u razgovoru sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom koga je informisao o jednostranim i protivpravnim akcijama Prištine koja je nasilno i kršeći sve postignute sporazume želela da Srbima na Kosovu i Metohiji ukida lične karte i registarske tablice, saopštila je Kancelarija za KiM.

On je rekao da i da činjenica da Priština odbija da formira ZSO ukazuje na to da ih ne zanimaju bezbednost ni prava Srba, već sukobi i krize.

"Zbog toga Beograd ostaje čvrsto opredeljen za dijalog kao jedini okvir za rešavanje kriza i problema na terenu i narednih mesec dana nas očekuje značajna diplomatska borba da sačuvamo mir i i stabilnost", ocenio je Petković.

Petković je istakao da su takvi potezi Aljbina Kurtija direktno kršenje postojećih sporazuma i važećih dogovora i priprema terena od strane Prištine za izazivanje krize i tenzija na terenu.

"Nedvosmisleno je da vlasti Privremenih insituticija u Prištini ne žele dijalog, veće žele sukobe. Beograd je od početka procesa normalizacije odnosa opredeljen za dijalog kao jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja, međutim Priština uporno nastoji da zapali bure baruta na prostoru KiM i izazove krizu i sukobe zbog čega i povlači poteze za koje unapred zna da mogu imati katastrofalne posledice po mir i stabilnost u čitavom regionu", ukazao je Petković.

Izrazio je nadu da će naredni dijalog Priština shvatiti veoma ozbiljno - kao prostor za diplomatsko rešavanje problema na terenu, a ne kao "poligon za ucene i zveckanje oružjem".

Petković je objasnio da smo, paralelno sa unapred pripremanim nasilnim akcijama Prištine, koje su pre svega usmerene na sever Kosova i Metohije, svakoga dana svedoci serije dezinformacija Prištine i etnički motivisanih incidenata na terenu usmerenih prema Srbima posebno južno od Ibra i hramovima SPC.

"Od dolaska Aljbina Kurtija na vlast imamo 212 takvih zabeleženih slučajeva, čak 50 odsto više nego u periodu pre njega", naveo je direktor Kancelarije za KiM. Takođe, Petković je informisao svog sagovornika i o nedavno postignutom dogovoru u oblasti energetike kroz usaglašenu Mapu puta.

Istakao je da je taj dogovor ulio nadu da odnosi Beograda i Pirštine idu u pravcu normalizacije odnosa i rešavanja svakodnevnih problema građana, ali da su poslednje akcije Prištine, nažalost, dijalog vratile tri koraka unazad.

Kada je reč o nestalima Petković je naglasio da Priština i to koristi za politizaciju i ucene, iako je u pitanju tema koja je duboko humanitarna.

"Beograd je postupio po svim zahtevima Prištine za pretragu lokacija za koje postoje sumnje da skrivaju tela nestalih, dok sa druge strane postoji potpuno odsustvo volje da se pretraže svih devet lokacija na Kosovu i Metohiji", rekao je on.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je poručio da je zahtev i potreba Srba sa Kosova i Metohije da se što pre formira Zajednica srpskih opština jer je to jedini okvir koji bi Srbima garantovao kolektivna prava i osigurao mir i stabilnost na prostoru KiM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: