Porodice poginulih u Bejrutu traže međunarodnu istragu

Druga godišnjica razorne eksplozije u luci u Bejrutu obeležena je danas demonstracijama porodica žrtava koje traže međunarodnu istragu,

Izvor: Beta

Četvrtak, 04.08.2022.

19:45

Porodice poginulih u Bejrutu traže međunarodnu istragu
EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Četvrtog avgusta 2020. godine eksplodiralo je gotovo 3.000 tona amonijum nitrata nepropisno uskladištenog u luci.

U eksploziji je poginulo više od 200 ljudi, a oko 6.000 je ranjeno.

Uzrok te eksplozije, označene jednom od najvećih nenuklearnih eksplozija ikad zabeleženih u svetu, još uvek nije poznat, a ne zna se ni ko je odgovoran.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da je potrebna "nepristrasna, temeljna i transparentna istraga eksplozije", pošto su nevladine organizacije, eksperti i porodice žrtava takodje apelovale na takvu istragu.

Danas u 18,07 sati, u vreme kada se pre dve godine dogodila eksplozija, demonstranti su minutom ćutanja, a posle aplauzom, odali poštu žrtvama ispred luke, gde se nešto ranije urušio veliki deo silosa u kome su hiljade tona pšenice i drugih žitarica, posle požara koji već dugo tinja.

Deo silosa se urušio dok su demonstranti stizali iz tri dela glavnog grada Bejruta u luku.

Veliki oblak prašine i dima prekrio je lučko područje posle urušavanja, a demonstranti su nosili maske dok su mobilnim telefonima fotografisali ruševine.

Učesnici demonstracija su se zakleli da će nastaviti da se bore dok identitet krivaca ne bude obelodanjen.

"Nema pravde pod vladavinom milicije i mafije" pisalo je na jednom transparentu, što je aluzija na vladajuću klasu koja je na funkciji decenijama, a koju Libanci krive za dugogodišnje loše upravljanje, korupciju i nemar.

Jedan od demonstranata stao je nakratko ispred ambasade Francuske da zamoli za podršku u ponovnom pokretanju istrage.

U intervjuu za libanske medije objavljenom danas predsednik Francuske Emanuel Makron je izjavio da je važno znati istinu, da je moraju znati svi koji žive u Libanu i da pravda mora biti zadovljena.

Dvogodišnjica eksplozije je obeležena u vreme kada je Liban suočen sa najgorom ekonomskom krizom u svojoj istoriji, padom vrednosti lokalne valute, nestašicama i ograničenjima banaka što je dovelo do siromašenja stanovništva.

U aprilu je vlada naredila rušenje silosa, ali je od toga odustala zbog protivljenja rodjaka žrtava koji žele da to bude mesto sećanja.

Medjutim, pre dve nedelje izbio je požar u najoštećenijem delu silosa i jedan deo je pao u nedelju, a drugi, veći, danas.

Udruženje porodica i dalje insistira da se zaštiti i očuva ono što je ostalo od gigantske strukture.

Istraga je takodje suspendovana već mesecima, a glavni istražni sudija Tarek Bitar ne može da ispuni svoj zadatak zbog niza optužbi i kampanje koju vodi moćni ekstremistički proiranski Hezbolah, optužujući ga za pristrasnost.

Nevladine organizacije i nezavisni UN eskperti tvrde da je danas jasnije nego ikad da nacionalna istraga ne može dovesti do pravde i da je potrebna medjunarodna istraga bez odlaganja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: