Peking: "Nema prostora za nezavisnost"; Tajvan ne vidi pretnju

Peking će čvrsto braniti svoj suverenitet i teritorijalni integritet, ne ostavljajući prostora za nezavisnost Tajvana, izjavio je danas Tan Kefei.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 04.08.2022.

18:25

Peking:
EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

"Čvrsto ćemo braniti državni suverenitet i teritorijalni integritet, nikada ne ostavljajući prostor za nezavisnost Tajvana, kao ni za spoljno mešanje. Politika Kine, koja ima za cilj ponovno nacionalno ujedinjenje, neizbežan je istorijski trend. Niko ne treba da gazi volju naroda. Kada se igrate vatrom, možete da se opečete“, poručio je portparol kineskog ministarstva odbrane Tan, a prenosi TAS S pozivajući se na platformu VeČet.

Tenzije između Pekinga i Tajpeja izazvala je poseta predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu.

Tajvanom upravlja lokalna administracija od 1949. godine kada su preostale snage Čang Kaj Šeka (1887-1975) poražene u Kineskom građanskom ratu i našle utočište na tom ostrvu.

Tajvan je sačuvao zastavu i nekoliko drugih simbola Republike Kine iz vremena koje je prethodilo dolasku komunista na vlast.

Prema zvaničnom stavu Kine, koji podržava većina zemalja, uključujući Rusiju, ostrvo Tajvan je jedna od kineskih provincija, navodi ruska agencija.

Tajvan se ne oseća ugroženo

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su rakete koje je Kina danas ispalila odletele visoko u atmosferu i da nisu predstavljale pretnju.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da neće otkriti putanju kineskih raketa iz obaveštajnih razloga, peneo je Rojters.

Ranije danas Ministarstvo odbrane je saopštilo da je 11 kineskih balističkih raketa Dongfeng ispaljeno u vode oko ostrva.

Kina je poslednji put ispalila rakete u vode oko Tajvana 1996. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: