Nensi Pelosi danas u Korejskoj demilitarizovanoj zoni?

Predsednica Predstavničkog doma američkog kongresa Nensi Pelosi, koja boravi u poseti Seulu, planira da danas poseti Korejsku demilitarizovanu zonu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 04.08.2022.

08:09

Nensi Pelosi danas u Korejskoj demilitarizovanoj zoni?
Tanjug/Kim Min-Hee/Pool Photo via AP

To je pogranično područje između Severne i Južne Koreje koje zajednički kontrolišu te dve država, SAD i Ujedinjene nacije, javlja AP pozivajući se na južnokorejskog zvaničnika.

U slučaju da do posete dođe, Pelosi bi bila najviše rangirani američki zvaničnik koji je došao na to područje od 2019. godine kada ga je posetio tadašnji američki predsednik Donald Tramp da bi se sastao sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne koreje juče je kritikovalo SAD zbog posete Pelosi Tajvanu, navodeći da "trenutna situacija jasno pokazuje da se Vašington drsko meša u unutrašnje poslove drugih zemalja".

Počelo je VIDEO

Pelosi, koja je stigla u Seul nakon jučerašnje posete Tajvanu, sastala se ranije danas sa predsednikom južnokorejske Skupštine Kim Jin Pjoom i drugim visokim zvaničnicima parlamenta sa kojima je razgovarala o regionalnoj bezbednosti, ekonomskoj saradnji i klimatskim pitanjima.

Američka zvaničnica će, nakon posete Južnoj Koreji, u kojoj je raspoređeno oko 28.500 američkih vojnika, u okviru azijske turneje otputovati u Japan.

Pre jučerašnje posete Tajvanu, ona je boravila u Singapuru i maleziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: