"Podseća na 1987. godinu. Tada je Srbija igrala igru. Nema šanse da nas napadne"

Advokat i analitičar Azem Vlasi istakao je da odlaganje reciprociteta ne predstavlja problem, ali da od te mere ne treba odustati.

Izvor: Kosovo online

Utorak, 02.08.2022.

08:57

Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ/Ilustracija

Prema njegovim rečima, međunardni saveznici ocenili su da Srbija želi da stvori tenzije, prenosi Kosovo online pisanje prištinske štampe. Vlasi je naglasio i da nije precizirano kada će reciprocitet da bude sproveden.

2Nije precizirano da će se to dogoditi tačno nakon mesec dana. Važno je pronaći rešenje. Brisel i zapadni saveznici treba da igraju ulogu posrednika u ovom pitanju. Kosovo mora da ima kontrolu nad celom svojom teritorijom. Da li će dogovor biti postignut u roku od 29 dana ili će se još malo odložiti nije najvažnije pitanje. Međutim, ne treba odustati od principa reciprociteta. Srbija je ta koja treba da se ponaša drugačije i ukine izdavanje propratnih dokumenata građanima Kosova ili da pristane na reciprocitet", rekao je Vlasi.

Vlasi je dodao da ga situacija poput trenutne podseća na one iz 1987. godine. "Tada je Srbija igrala igru manipulacijama i dezinformacijama", rekao je Vlasi.

Vlasi je naveo da poziv međunarodnih saveznika da se odloži sprovođenje odluka o reciprocitetu, ne pokazuje da oni imaju razumevanja za Srbiju.

"Oni su ocenili da Srbija želi da stvori tenzije na Kosovu i u regionu kako bi skrenula pažnju sa ruske agresije u Ukrajini. Zapadnjaci se zalažu za smirivanje situacije i odlaganje ovog pitanja. Niko od zapadnjaka nije rekao da odustanemo od principa reciprociteta", rekao je Vlasi.

Vlasi je dodao da su svi već navikli na "scenario i glumu predsednika Srbije Aleksandra Vučića" i istakao da ne postoji šansa da Srbija napadne Kosovo. "Nema šanse i načina da se Srbija vojno angažuje na Kosovu, jer bi ušla u rat sa NATO. Kosovo nije član NATO, ali je NATO prisutan na Kosovu", zaključio je Vlasi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: