Bajden poručio Putinu: "Spremni smo"

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden poručio je danas da je ta zemlja spremna da pregovara sa Rusijom o kontroli oružja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.08.2022.

14:52

Bajden poručio Putinu:
Foto: Profimedia

Kako je istakao, ti pregovori mogli bi da budu okvir sporazuma koji bi mogao da predstavlja zamenu za pređašnji dogovor o nuklearnom naoružanju, odnosno START, javlja "Raša tudej".

"Moja administracija je spremna da detaljno pregovara o novom sporazumu koji bi uredio kontrolu naoružanja i zameni novi START sporazum koji ističe u 2026. godini. Međutim, za pregovore je potreban partner koji će biti vođen dobrom voljom", rekao je Bajden.

Podsetimo, američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da namerava da ovih dana razgovara sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, između ostalog i o mogućnosti oslobađanja pritvorenih američkih državljana u Rusiji.

Mediji su preneli i da je, posle višemesečne interne debate, Bajdenova administracija ponudila da razmeni Viktora Buta, osuđenog ruskog trgovca oružjem koji služi 25 godišnju zatvorsku kaznu u SAD, kao deo potencijalnog sporazuma da se obezbedi oslobađanje dvoje Amerikanaca koje drži Rusija, Britni Griner i Pola Velana.

Ovi izvori su rekli za Si-En-En da je plan razmene Buta za Vilana i Grinerovu dobio podršku predsednika Džoa Bajdena nakon što se o njemu raspravljalo početkom ove godine.

Uskoro opširnije...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: