Svi prate kretanje jedne osobe; stiglo upozorenje "Ne skreći s puta", ali već je pomeren američki nosač aviona

Sve oči sveta uprte su sada u kretanje jedne osobe – to je Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa, i to zbog Tajvana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.08.2022.

13:50

Svi prate kretanje jedne osobe; stiglo upozorenje
EPA-EFE/ ANSA / CIRO FUSCO

Visoka američka zvaničnica nalazi se na indo-pacifičkoj turneji i na vreme je upozorena da ne skreće s puta i ne ide na Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom.

"Kina neće sedeti skrštenih ruku", izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan. Pre njega slično upozorenje američkom predsedniku Džozafu Bajdenu preneo je njegov kineski kolega Si Đinping.

Nensi Pelosi je danas u Singapuru i zvanično nije saopšteno da li će, ili ipak neće posetiti Tajvan. CNN javlja da ipak hoće, kao i da im je potvrđeno od lokalnih izvora da je u jednom hotelu već rezervisano nekoliko apartmana za Nensi Pelosi i članove njenog kabineta koji su na turneji s njom.

Tajvanski mediji tvrde isto, navodeći da će Nensi Pelosi ipak stići u prestonicu Tajvana, gde će se sastati sa liderkom Tajvana Cai Ing Ven, u sredu.

Kako navode, Nensi Pelosi će verovatno stići na Tajvan sutra uveče po lokalnom vremenu. Međutim, vlada u Tajpeju odbila je da komentariše ove navode.

Međutim, ono što su neki mediji primetili jeste da je američka ratna mornarica naredila pomeranje teškog naoružanja, uključujući i nosač aviona, kao i nekoliko vojnih aviona bliže granici s Tajvanom, i to tačno prema onom tempu prema kom se Nensi Pelosi približava toj za Kinu spornoj teritoriji.

S druge strane, prijavljeno je i da su kineski vojni avioni ušli u samoproglašenu zonu identifikacije protivvazdušne odbrane Tajvana, saopštilo je danas tajvansko Ministarstvo odbrane precizirajući da je reč o četiri kineska lovca tipa šenjang J-16.

Takođe, treba napomenuti i da je kineska vojska prošle sedmice izvela vojne vežbe gađanja u jugoistočnoj provinciji Fudžijan, preko puta koje se nalazi prolaz ka Tajvanu. Takođe, te iste sedmice zvanični Peking poslao je nekoliko upozorenja u kojima je navedeno da će Vašington snositi posledice ukoliko Nensi Pelosi kroči na Tajvan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: