Novo saopštenje Kremlja: Srbi, uz vas smo

U najnovijem saopštenju Kremlja, iz rezidencije ruskog predsednika Vladimira Putina, poziva se na zaštitu prava Srba ma KiM, rezolucijom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.08.2022.

11:18

Novo saopštenje Kremlja: Srbi, uz vas smo
Ilustracija: Depositphotos/matwey

Prema pisanju ruskih medija, tenzije na Kosovu su došle do usijanja nakon odluke vlasti u Prištini da primoraju Srbe s KiM da prihvate kosovske tablice i lične dokumente, što je dovelo do barikada administrativnih prelaza.

"Rusija u potpunosti stoji uz Srbiju u sporu sa samoproglašenom republikom Kosovo i insistira na tome da prava Srba moraju da budu garantovana rezolucijom o ovom konfliktu", izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Mi stojimo uz Srbe koji žive na Kosovu. Verujemo da su zahtevi prištinskih vlasti u potpunosti naosnovani", dodao je Peskov.

Portparol Kremlja je rekao i da Moskva smatra da zapadne zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova moraju da upotrebe sav svoj uticaj kako bi upozorile vlasti u pokrajini da ne preduzimaju nikakve nepromišljene korake koji mogu dovesti do dalje eskalacije napetosti.

On je dodao da je sada uspelo da se izbegne zaoštravanje i da je situacija samo odložena za mesec dana, te da je zato veoma važno pokazati opreznost sa svih strana, i da Moskva traži da budu poštovana prava Srba koji žive na Kosovu. "Podržavamo miroljubivu, konstruktivnu poziciju (Beograda) u tom kontekstu, pozive na mir i konstruktivizam koje je izneo predsednik Srbije", poručio je Peskov.

Sve u vezi s dešavanjima na Kosovu i Metohiji iz časa u čas pratite u Live blogu na B92.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: