"Si je Bajdena razbio u paramparčad"

Američki predsednik Džo Bajden je tokom telefonskog razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom pokazao svoju slabost po pitanju Tajvana.

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 01.08.2022.

09:14

EPA-EFE/SARAH SILBIGER / POOL

To može ukazivati na kraj ere unipolarnog sveta, smatra stručnjak za geopolitiku Frensis Sempa, prenosi RIA Novosti.

Pišući za "Amerikan Spektator", napisao je da kineski lider nije oklevao da upozori američkog predsednika da se ne meša u situaciju na Tajvanu.

Istovremeno, Bela kuća je nije želela da daje transkript dela njihovog razgovora uz upozorenje predsednika Kine.

"Ne treba očekivati da će Bajden priznati da ga je Si Đinping ’razbio u paramparčad‘. Ali očigledno, upravo se to dogodilo tokom njihovog dugog razgovora... Ako je neko sumnjao da je unipolarni svet na čelu sa Sjedinjenim Državama okončan, onda je razgovor između Bajdena i Si Đinpinga su jasna potvrda ovoga", napisao je Sempa.

Prema kolumnisti, Peking je osetio slabost i nejedinstvo Vašingtona, a takođe je uzeo u obzir Bajdenovo oklevanje i njegov nizak rejting među građanima SAD.

"Što je još važnije, Kina je posmatrala kako SAD nisu uspele da povuku trupe iz Avganistana tokom Bajdenove administracije", napisao je ekspert.

Telefonski razgovor između Bajdena i Si Đinpinga obavljen je 28. jula. Došlo je usred izveštaja o verovatnoj poseti predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajpeju.

To je izazvalo negativnu reakciju Pekinga. Vašington je odlučio da ne komentariše javno njene planove, ostavljajući joj pravo da donosi odluke u vezi sa putovanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: