NATO podržava vrbovanje plaćenika u Ukrajini?

Nekoliko zemalja NATO-a prećutno podržava dejstva Kijeva u vrbovanju stranih državljana za učešće u borbenim dejstvima u Donbasu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.08.2022.

09:23

NATO podržava vrbovanje plaćenika u Ukrajini?
Foto Profimedia

"Ruska Federacija pomno prati vrbovanje stranih državljana koje sprovode ukrajinske vlasti uz prećutnu podršku pojedinih zemalja NATO-a za vođenje borbenih dejstava u istočnoj Ukrajini na strani kijevskog režima“, rekao je za Sputnjik direktor Odeljenja za nove izazove i pretnje Ministarstva spoljnih poslova Rusije Vladimir Tarabrin.

On je naglasio da u proces vrbovanja nisu uključene samo nevladine organizacije, već i ukrajinska diplomatska predstavništva u inostranstvu, što je u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima, konkretno – Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

Kako je ranije istakao portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, plaćenici koji su stigli u Ukrajinu ne mogu se smatrati borcima. Prema njegovim rečima, "najbolje što ih čeka je dugogodišnji zatvor“.

U junu je lider DNR Denis Pušilin saopštio da opada broj stranaca koji se ilegalno bore u Donbasu i da oni pokušavaju da napuste Ukrajinu.

O saradnji u borbi protiv terorizma

Tarabrin je podsetio da je "Vašington, pod izmišljenim izgovorom, jednostrano odlučio da suspenduje stručne sastanke u okviru dijaloga na visokom nivou pod pokroviteljstvom ministarstava spoljnih poslova Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, koji su održavani u Beču 2018-2019. i bili korisni za obe strane“.

"Slična situacija se razvila sa Evropskom unijom njenom krivicom“, dodao je on, napominjući da je "poslednja runda konsultacija Rusije i EU o borbi protiv terorizma održana u oktobru 2019.“

Prema njegovim rečima, Rusija polazi od toga da joj takav dijalog nije potreban više nego zapadnjacima i ako neko nije spreman za njega zbog sopstvenih fobija i iskrivljenih ideja o njegovoj ravnopravnoj osnovi, onda to više nije naš problem, objasnio je Tarabrin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: