Normalizovan saobraćaj na Jarinju; Prestala primena propratnih dokumenata na Merdaru; Uklonjene barikade

Jutro na severu KiM, nakon burnog dana i noći osvanulo mirno. Priština odložila odluku o merama reciprociteta do 1. septembra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.08.2022.

07:49

Normalizovan saobraćaj na Jarinju; Prestala primena propratnih dokumenata na Merdaru; Uklonjene barikade
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Srbi su noć proveli na barikadama.

Podsetimo, jučerašnji dan je počeo pokretima kosovske policije, koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vuči, a potom su usledile barikade, pa i pucnjava.

Razlog napetosti je taj što je od 1. avgusta trebalo da počne primena mera reciprociteta, tačnije, kako je najvaila kosovska Vlada, da od ponoći svima koji dođu na prelaze sa ličnom kartom Republike Srbije bude uručen ulazno-izlazni dokument. Takođe, trebalo je i da počne preregistracija vozila sa srpskim tablicama na kosovske.

Građani su tokom dana počeli da se okupljaju u centru Severne Mitrovice, nezadovoljni uvođenjem mera reciprociteta. Nakon toga, čule su se i sirene za uzbunu u severnom delu Kosovske Mitrovice. KFOR je objavio da prati situaciju i da je spreman da interveniše. Tokom noći situacija je postajala sve napetija. Pred ponoć obratio se javnosti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a ambasador SAD u Prištini "pritiskao" je tamošnje vlasti da razmotre svoju odluku.

I onda, oko same ponoći, stigla je vest iz Prištine da je primena ove dve odluke odložena na mesec dana.

Pratite iz minuta u minut dešavanja na KiM u našem LIVE Blogu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: