Vučić zabrinut – situacija dovedena do usijanja: "Molim Albance, ili..."

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu.

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2022.

08:22

Vučić zabrinut – situacija dovedena do usijanja:
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg

Vučić je na samom početku rekao da je situacija veoma komplikovana i teška za naš narod i da to traje decenijama.

Situacija, kako kaže, nikad nije bila složenija nego danas.

"Prištinski režim pokušava, praveći od sebe žrtvu, da iskoristi situaciju u svetu i igrajući na kartu 'veliki-mali Putin' i Kurti u ulozi Zelenskog, da nametnu nešto našem narodu na severu KiM. Poslali su svoje jedinice na administrativne prelaze sa željom da zaustave sve koji imaju srpske lične karte", rekao je.

Kako kaže, ova akcija treba da počne večeras u ponoć, a Srbi treba da se nateraju da odustanu od KM tablica.

"Oni su unapred poslali svoje jedinice na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak sa željom da zaustave sve one koji imaju lične karte. Sve bi to trebalo da krene večeras u ponoć, uz ubeđivanje Srba da odustanu od KM tablica". "Neki bi rekli da to ne treba da stvara neki problem. Albanci su jedinstveni i pozivaju se na sporazum koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri. Kao da im nije dovoljno to što čine šta hoće, kao da neko namerno hoće da isprovocira tenziju i probleme", rekao je Vučić.

Rekao je da je potpuno jasno da to ne sme da se odnosi na Srbe sa Kosova i Metohije, a da Albanci žele da iskoriste situaciju i da kažu da je to "reciprocitet".

"U skladu sa Ustavom Srbije, Kosovo je deo Srbije, pa mi ne idemo svaki dan oružjem da vraćamo to pod ustavno-pravni poredak Srbije. Ne želimo sukobe i ne želimo rat", kazao je. Takođe, istakao je da je Priština 2020. godine samovoljno ukida KS tablice.

"I šta Priština danas hoće? Priština danas želi da kaže da više ne postoje KS tablice jer ih ne interesuje ni EULEKS, ni UMNIK i neće da dozvole KM tablice da niko nikad ne bi pomislio da postoje ostaci neke države na teritoriji lažne države Kosovo" objasnio je.

Dodao je da Albanci na silu pokušavaju da nametnu svoju volju Srbima.

Podsetio je i na neispunjenu obavezu Prištine iz Briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

"Kad su Srbi shvatili da Albanci neće da sprovedu ono što su prihvatili, Srbi su stavili banere ZSO i bilbord "Dobrodošli u ZSO" i tom prilikom albanska policija je uhapsila Srbe i Rome zbog toga", naveo je i dodao da je danas je 3390. dan kako Albanci ne sprovode svoje obaveze iz Briselskog sporazuma.

Šta tačno piše u sporazumu, pročitajte OVDE.
Foto: Printskrin/ Prva TV
Podsetio je da su juče uhapšena dvojica mladića jer su nosili majicu sa srpskom trobojkom i natpisom "Nema predaje".

"Juče su uhapšeni momci zato što su nosili majicu Nema predaje, u skladu sa Ustavom Republike Srbije u koji veruju. To je valjda strašan zločin. Jedan mladić je uhapšen jer je imao srpsku zastavu i pevao patriotske pesme. Ako se njima ne sviđaju pesme, oni misle da imaju pravo da vas uhapse. Mladićima je zabranjen ulaz jer su imali majice sa srpskim manastirima", rekao je Vučić.

"Sve imamo dokumentovano i to predstavljamo i predstavnicima međunarodne zajednice. Malo koga je briga, ali to je naš posao", kazao je Vučić i podsetio na incidente sa grafitima terorističke OVK na srpskim vrtićima, igralištima i porodilištima.

Takođe, podsetio je i na napade na srpske svetinje na Kosovu i Metohiji - obijanje crkvi, krađe, razbijanje prozora na crkvama, kamenovanje crkve u Peći, Vitini, Lipljanu, grafit na Hramu Hrista Spasa u Prištini "Isus mrzi Srbe"...
Foto: Printskrin/ Prva TV
Zamolio je Albance da ne krenu u progon Srba, a Srbe da ne nasedaju na provokacije.

"Srpski narod sa Kosova i Metohije sve manje ima sluha za moje molbe, a moja molba je da sačuvamo mir po svaku cenu. Molim Albance da se zaustave i Srbe da ne nasednu na provokacije, ali molim i predstavnike moćnih i velikih zemalja koje su priznale nezavisnost tzv. Kosova da malo vode računa o međunarodnom pravu i da spreče njihove miljenike da ne izazovu sukob. Mi ćemo da molimo za mir i da tražimo mir, ali, odmah da vam kažem, predaje neće biti i pobediće Srbija. Drznu li se da krenu u progon, maltretiranje, ubijanje Srba - Srbija će pobediti. To je sve što imam da kažem. Molim ih da sačuvamo mir, kumim ih da sačuvamo mir, a ne budu li hteli, Srbija će pobediti", naglasio je.
  • Rezultat jedne neodgovorne i neozbiljne politike


Vučić kaže da ne misli da je interes Zapada da dođe do sukoba na Balkanu.

Kako kaže, misli da je ovo pre svega rezultat jedne neodgovorne i neozbiljne politike još jednom zamolio i Albance i Srbe da sačuvaju mir i da razgovaraju.

"Ja sam mnogo razgovora obavio sa predstavnicima međunarodne zajednice noćas i jutros, ali ako neko misli da je moguće da ponove 17. mart 2004. godine, da je moguće da ponove nešto što se događalo našem narodu na drugim prostorima bivše Jugoslavije, to se neće dogoditi. Sve što želimo je mir i poštovanje svih propisa, svega što je potpisano, a ne poštovanje onoga što im se sviđa, a nepoštovanje onoga što im se ne sviđa", kazao je Vučić.

Kako kaže, naš narod na Kosovu i Metohiji je sateran uza zid.

Još jednom je istakao da je situacija veoma teška i da se plaši da će biti još teža.

"Molim Albance da ne pomisle da će moći da čine zločine nad Srbima i da će moći da ponižavaju Srbiju i srpski narod. Ako to budu pomislili, ja vam saopštavam da se to neće dogoditi i sa neverovatnim samopouzdanjem i sigurnošću vam saopštavam kakav će rezultat da bude. Za mene postoji samo jedna radost, a to je otvaranja fabrika, a za to nam je potreban mir", rekao je Vučić.

"Srbija ne izaziva i ne želi sukobe, ali nije ni zemlja koju ćete moći lako da pobedite kao u vreme Slobodana Miloševića i Borisa Tadića", naglasio je.

Vučić je, odgovarajući na pitanja medija, kritikovao one koji nisu osudili skrnavljenje zastave Srbije u Novom Sadu.
Foto: Printskrin/ Prva TV
  • "Braniće svoja ognjišta i svoje kuće"


Dao je savet Srbima sa KiM.

"Šta god da Albanci pokušaju da urade, molim srpski narod da sačuvamo pribranost i prisebnost. Ako srpski narod krene u mitinge i demonstracije, samo neka to rade mirno, da ne daju Albancima da ponovo pucaju u ljude, kao što su to prošli put uradili i bez povoda. Albancima upućujem molbu da zbog Kuritjeve neozbiljnosti, ne dozvole sebi, da krenu u napad na Srbe. To je moja jedina molba. Moja jedina molba je da se sačuva mir. Srbi više zuluma trpeti neće. To je ono što su meni 10 puta ponovili Srbi sa Kosova i Metohije. Srbi su mi obećali da neće nasesti na provokacije, ali će braniti svoja ognjišta i svoje kuće", izjavio je.

  • "Opozicija nije bila fer"


Odgovarajući na pitanja o tome da je opozicija dobila nikad više funkcija u Skupštini, Vučić je rekao ljudi iz opozicije nisu bili fer što to nisu istakli, ali da je dobro za demokratiju u Srbiju da su dobili toliko mesta.

Kada su u pitanju pisanja hrvatskih medija o tome da je "priredio romantičnu večeru premijeru Španije Pedru Sančezu", kaže da je navikao da njega vređaju, ali da ne zna otkud nađoše Sačeza za to.

"Dao sam cveće Jeleni Tomašević, kao i Kolindi. To je džentlmenski. Ne znam koliko je džentlmenski dočekivanje stranih trupa sa cvećem, ali različiti su nam ukusi", kazao je Vučić i dodao da to govori o čemeru hrvatske politike, imajući u vidu da se radi o naređenju iz vrha hrvatskog režima.
  • "Srbiji je potrebna Srbija"


"Srbiji je potrebna Srbija, ni velika o kojoj bi neki pričali, ni mala koliko bi joj se radovali svi oni koji ne mogu ni da je zamisle toliko malu, a da budu zadovoljni njenom veličinom", istakao je, i dodao da Srbija ima svoje granice propisane Ustavom i to su granice naše zemlje. Tu Srbiju moramo da čuvamo, razvijamo i da razmišljamo o većim platama i penzijama".

"Nema predaje, živela Srbija", zaključio je.
Foto: Printskrin/ Prva TV
Kako je juče, na vanrednoj konferenciji povodom situacije u južnoj srpskoj pokrajini, rekao direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, predsednik Vučić se juče sastao sa predstavnicima Srba na KiM.

Predsednik će se danas obratiti javnosti povom situacije na Kosovu i Metohiji.

"Vučić će upututi KVINTI poziv da reaguje i da zaustavi Aljbina Kurtija, da se zaustavi sa svim ovim potezima Prištine", rekao je juče Petković.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: