Rusija namerava da "rasturi" Ukrajinu? "Ukloniće je sa mape sveta"

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfield izjavila je danas da više ne treba sumnjati da Rusija namerava da "rasturi" Ukrajinu.

Izvor: B92

Subota, 30.07.2022.

16:42

Rusija namerava da
Tanjug/Rušian Defense Ministry Preš Service via AP

Ona je rekla da Rusija namerava da Ukrajinu potpuno ukloni sa mape sveta.

Tomas-Grinfild je rekla u Savetu bezbednosti UN da SAD uočavaju nadolazeće znake da Rusija postavlja temelje za pokušaj, kako je istakla, aneksije svih istočnih ukrajinskih regiona Donjecka i Luganska i južnih regiona Herson i Zaporožje, uključujući i instaliranje "nelegitimnih punomoćnika u oblastima pod ruskom kontrolom, sa ciljem održavanja lažnih referenduma ili dekreta o pridruživanju Rusiji", preneo je AP.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov čak je izjavio da je to ratni cilj Rusije, kazala je ona.

Tomas-Grinfild je sugerisala na zemlje koje navode da bezbednost jedne zemlje ne bi trebalo da bude na štetu druge, pitajući kako oni nazivaju napad Rusije na Ukrajinu.

Ona nije navela nijednu zemlju, ali to je stav koji je Kina često ponavljala, uključujući njenog zamenika ambasadora u UN Geng Šuanga.

"Stavljanje sopstvene bezbednosti iznad bezbednosti drugih, pokušaj jačanja vojnih blokova, uspostavljanje apsolutne superiornosti... samo će dovesti do sukoba i konfrontacije, podeliti međunarodnu zajednicu i učiniti sebe manje bezbednim", kazao je Geng.

Američka ambasadorka je, takođe, sugerisala na države koje pozivaju sve zemlje da prihvate diplomatiju bez navođenja Rusije, rekavši da su akcije Rusije prepreka rešavanju krize. Ona ponovo nije navela nijednu zemlju, ali značajan broj država u Africi, Aziji i na Bliskom istoku ima ovaj pristup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: