Uništiti ili donirati? Severna Makedonija se "snašla" VIDEO

Severna Makedonija je donirala tenkove Ukrajini, potvrdilo je Ministarstvo odbrane, ali nije navelo o koliko se tih borbenih vozila radi.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Marcin Bielecki POLAND OUT
EPA-EFE/Marcin Bielecki POLAND OUT

Nakon što su se u četvrtak na društvenim medijima pojavili snimci transporta tenkova Ministarstvo odbrane Severne Makedonije je potvrdio da su to tenkovi donirani Ukrajini.

Napomenuto je da su u pitanju "tenkovi treće generacije" koji bi s obzirom na razvoj tehnologije ze nekoliko godina bili nekonkurentni i da su nekompatibilni sa NATO standardima, kao i da bi "u narednom periodu trebalo potrošiti novac na uništavanje tih tenkova".

"Želimo da istaknemo da će na osnovu izvršenih analiza, preporuka i usvojenih planova za opremanje Armije Republike Severne Makedonije biti izvršena transformacija, odnosno rasformiranje tenkovskog bataljona i pristupitiće se uspostavljanju savremenih protivoklopnih sposobnosti i kapaciteta, a realizacija ovih planova je već u toku", navodi Ministarstvo odbrane.

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Prema Dugoročnom planu razvoja odbrambenih sposobnosti 2019-2028, ističe se, ; "neće biti ulagana dodatna sredstva u modernizaciju i opremanje tenkovskih kapaciteta".

Radiotelevizija Srbije (RTS) je objavila da se radi o tenkovima T-72 i da se u arsenalu makedonske vojske nalazi 31 vozilo tog tipa. Te tenkove je vlastima u Skoplju 2000. godine isporučila Rusija tokom pobune Oslobodilačke nacionalne armije (ONA) Alija Ahmetija, napominje javni servis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu