"Kontraofanziva dobija na zamahu"

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je danas procenu da ukrajinska kontraofanziva u pravcu okupiranog grada Hersona dobija na zamahu.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2022.

21:19

EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Ministarstvo je u svom dnevnom obaveštajnom biltenu na Tviteru objavilo da su ukrajinske snage upotrebile artiljeriju dugog dometa, koje su dobile od zapadnih zemalja kao pomoć, da oštete najmanje tri mosta na reci Dnjepar na koje se ruske trupe oslanjaju pri snabdevanju zona pod njihovom kontrolom.

Jedan od tih mostova je i most Antonivski blizu Hersona, dug 1.000 metara, koji je već oštećen prošle nedelje, a ukrajinske snage su ga juče ponovo gađale artiljerijom.

Britansko ministarstvo ocenilo je da je vrlo verovatno da je taj most sada neupotrebljiv. Grad Herson, politički najznačajniji grad koji je Rusija okupirala, sada je "praktično odsečen od ostatka okupiranih teritorija".

"Gubitak grada bi ozbiljno podrio pokušaje Rusije da okupaciju predstavi kao uspeh", navodi se u objavi ministarstva.
Ono je dodalo da ruska 49. Armija, stacionirana na zapadnoj obali Dnjepra, deluje veoma ranjivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: