Zaharova o razmeni zarobljenika: Još bez dogovora

Nikakav konkretan rezultat nije postignut dosad kao rezultat pregovora o razmeni zarobljenika između Rusije i SAD, izjavila Marija Zaharova.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2022.

12:49

Zaharova o razmeni zarobljenika: Još bez dogovora
EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY/ HANDOU

"Pitanje razmene ruskih i američkih državljana zatvorenih na teritoriji obe zemlje jednom je bilo tema razgovora predsednika Rusije i Amerike", objasnila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

"Oni su dali instrukcije relevantnim organima da održe pregovore i njih sprovode adekvatne agencije. Međutim, još nema konkretnih rezultata", kazala je Zaharova, preneo je Tass.

Ona je dodala da ruska strana radi po principu da se interesi obe zemlje moraju uzeti u obzir u procesu pregovora.

Podsetimo, Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da namerava da ovih dana razgovara sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, između ostalog i o mogućnosti oslobađanja pritvorenih američkih državljana u Rusiji.

Mediji su preneli i da je posle višemesečne interne debate, Bajdenova administracijaponudila da razmeni Viktora Buta, osuđenog ruskog trgovca oružjem koji služi 25 godišnju zatvorsku kaznu u SAD, kao deo potencijalnog sporazuma da se obezbedi oslobađanje dvoje Amerikanaca koje drži Rusija, Britni Griner i Pola Velana.

Ovi izvori su rekli za Si-En-En da je plan razmene Buta za Vilana i Grinerovu dobio podršku predsednika Džoa Bajdena nakon što se o njemu raspravljalo početkom ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: