"Rusiju treba dekolonizovati i deputinizovati"

Na Forumu slobodnih naroda Rusije odr\anom u Pragu, predstavnici nacionalnih manjina Rusije usvojili deklaraciju o "dekolonizaciji" te zemlje.

Izvor: Blic

Četvrtak, 28.07.2022.

11:54

EPA-EFE ARKADY BUDNITSKY

Кonferenciji su prisustvovali predstavnici ruske opozicije, učesnici regionalnih i nacionalnih pokreta, javni aktivisti, stručnjaci, među kojima je i bivši ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Кlimkin, prenosi Blic.

Кako se navodi u najavama konferencije, ako "slavni lideri ruske opozicije žele da zamene lošeg kralja Кremlja dobrim", onda je Forum slobodnih naroda posvećen radikalnom restrukturiranju Rusije, koju treba "dekolonizovati, deimperijalizovati i deputinizovati", izvestila je "Novinarnija".

Prema rečima učesnika foruma, ruski predsednik Vladimir Putin izgradio je "diktatorski sistem sa prosperitetnom metropolom", koja crpi resurse iz podređenih "kolonija" i koristi ih za zadovoljenje "imperijalnih ambicija".

"Ova agresivna politika je već dovela do najvećeg rata u Evropi u poslednjih 80 godina", citiraju "Českenovini" organizatore događaja.

Prema Forumu, svi narodi Ruske Federacije imaju pravo na političko, ekonomsko i kulturno samoopredeljenje.

Učesnici su usvojili deklaraciju, u kojoj se, između ostalog, pozivaju predstavnici etničkih grupa koji se bore u redovima ruske vojske "u nepravednom ratu protiv Ukrajine" da se vrate kući ili predaju ukrajinskim trupama.

Autori dokumenta pozivaju se na osnovne dokumente UN: pravo naroda na samoopredeljenje, deklaraciju o nezavisnosti kolonijalnih zemalja i naroda, deklaraciju o pravima autohtonih naroda i deklaracije o suverenitetu, koje su usvojene početkom 1990-ih.

"Praška deklaracija definiše Rusku Federaciju kao terorističku državu, čija je kolonijalna praksa, poput prisilnog iseljavanja i genocida, učinila autohtone narode žrtvama istorijske nepravde. Naši narodi su bili umešani u ratne zločine. Politikom imperijalističkog centra protiv nas se uvode sankcije, preti nam civilizacijska izolacija, pa čak i potpuni nestanak", navodi se u deklaraciji.

Predstavnici etničkih grupa i naroda iz Rusije istakli su da su akcije Moskve dovele do toga da je zemlja "na ivici haosa i građanskog rata".

"Samo potpuna, kontrolisana dekolonizacija Rusije to može sprečiti", naveli su oni. Takođe se napominje da proces potpune i pune dekolonizacije Rusije treba da se zasniva na međunarodnom pravu, uključujući Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i pravo nacija na samoopredeljenje sadržano u Povelji UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: