Moskvi zaprećeno: Biće masovnih udara po vama

Kijev neće oklevati da udari na rusku teritoriju ako smatra da je to potrebno, kaže Aleksej Danilov, predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2022.

10:23

Moskvi zaprećeno: Biće masovnih udara po vama
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

On je tokom direktnog televizijskog prenosa rekao da Savet bezbednosti pomno prati sve raketne i vazdušne udare koje Rusija izvodi na Ukrajinu, dodajući da ukrajinske vlasti dobro poznaju sve lokacije u Rusiji sa kojih su napadi izvršeni.

Kijev poseduje “dovoljno političke volje“ da naredi udar na ove ciljeve ako se takva potreba pojavi, dodao je on.

“Ako bude potrebno… bilo ko (u vladi) će delovati bez oklevanja i potpisati sve što treba da se potpiše da bi se ti objekti uništili“, rekao je Danilov. On je takođe naveo da reči ukrajinskog predsednika Zelenskog o odmazdi Ukrajine na lokacije sa kojih se vrše udari služe kao “dokaz” odlučnosti Kijeva.

Ranije su neki ukrajinski zvaničnici rekli da bi kijevske snage mogle da gađaju ciljeve na Krimskom poluostrvu ili Krimski most, koji smatraju ključnim putem snabdevanja ruskih snaga. Portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Vadim Skibicki je saopštio da bi Krim mogao biti gađan raketnim sistemima "himars" i M270 koje isporučuju SAD.

Moskva je odgovorila navodeći da će Ukrajina platiti visoku cenu ako odluči da udari na Krim. Bivši predsednik Rusije i zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je sredinom jula da bi Moskva mogla da odgovori „masovnim udarom“ na ukrajinsko rukovodstvo ako se to dogodi.

Čini se da SAD i njihovi saveznici nisu voljni da snabdeju Ukrajinu oružjem većeg dometa sposobnog da gađa ciljeve duboko u Rusiji, jer su zabrinuti zbog potencijalne eskalacije sukoba. Vašington još nije pristao da pošalje Ukrajini taktičke balističke rakete do 300 kilometara dometa. Takve rakete mogu da koriste višecevni raketni bacači "himars" američke proizvodnje koje su SAD predale Kijevu.

Međutim, prema rečima portparola vojske Donjecke Narodne Republike Eduarda Basurina, ukrajinske snage su možda već dobile "himars" rakete dometa 300 kilometara. Trupe DNR pronašle su delove municije dometa od 110 do 120 kilometara, što znači da bi Kijev mogao da ima i rakete dometa od 300 kilometara, rekao je Basurin ruskim medijima prošle nedelje.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u sredu da upornost Zapada da napumpava Ukrajinu dalekometnim oružjem, uključujući "himars" sisteme, već tera Moskvu da preispita ciljeve svoje vojne operacije u susednoj zemlji. Oni sada prevazilaze Donbas i uključuju nekoliko drugih ukrajinskih regiona, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: