"Okupatori da napuste grad ili da preplivaju Dnjepar"

Ukrajinska vojska granatirala je Antonovski most, most preko reke Dnjepar.

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2022.

15:14

EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ovaj most je ključan za odbranu i snabdevanje Hersona, ukrajinskog grada koji je pao u ruke ruskih snaga na početku ruske invazije.

Napad na most ukazuje da Ukrajina pojačava operacije u cilju povratka kontrole nad gradom, što je Kijev najavio do septembra. I ruska strana je potvrdila da je most pogođen, ali navodi da napadi nisu doveli do značajnijeg onesposobljavanja mosta preko kojeg zalihe stižu do grada, već da su eksplozije stvorile nove rupe. Kiril Stremusov, zamenik šefa instalirane ruske administracije grada, rekao je da je reč samo o novim rupama, a da most i dalje funkcioniše.

Onemogućite logistiku

EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
Cilj ukrajinskih snaga bio je da spreče transport teške vojne opreme u grad. Zbog toga je ukrajinska vojska prošle nedelje granatirala put preko brane kod Nove Hakovke.

Snimci i izjave svedoka pokazuju 18 detonacija na mostu, što sugeriše da je ruska protivraketna odbrana zakazala. Cilj ukrajinske strane je da izoluje grad. Prema pisanju medija, most je zatvoren za saobraćaj.

Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, poručio je ruskoj strani da "okupatori treba da napuste grad" ili da nauče da plivaju preko Dnjepra. Uskoro neće biti treće opcije", rekao je Podoljak. Napadi na most Antoniv, kako prenosi Gardijan, bili su na meti raketnog sistema HIMARS, koji je Ukrajina dobila sa Zapada, a zahvaljujući kome je već pokazala zube ruskim napadačima gađajući daleko u njihovo zaleđe. Ukrajinci se sada nadaju da bi ruske snage mogle da ostanu odsečene i bez mogućnosti vojnog pojačanja u tom gradu, koji je pre rata imao 335.000 stanovnika.

Iz Hersona ruske snage gađaju Nikolajevsku oblast koja je pod kontrolom ukrajinske vojske. Uz poboljšano naoružanje, Ukrajinci su sve sigurniji kada je u pitanju pokušaj proboja do grada, čije im je zauzimanje na početku bilo jednako važno kao i zauzimanje Mariupolja. Herson predstavlja kapiju za Odesu i olakšava napredovanje Rusije na sever i zapad, a znači da su Rusi prešli reku Dnjepar. Ukrajinci su se u svojoj kontraofanzivi fokusirali na oslobađanje tog grada, što bi osujetilo ambiciozne ruske planove da odseče Ukrajinu od Crnog mora, ekonomskog žila cele zemlje. U Herson, koji se nalazi na spoju Crnog mora i reke Dnjepar, ulazi se preko četiri mosta. To što je napadnut povezuje ga sa istokom i Krimom.

Banke krive za ratne zločine?

Zabeležena je i vest da je Ukrajina nedavno zatražila da se neke velike američke i evropske banke optuže kao počinioci ratnih zločina. Oleg Ustenko, ekonomski savetnik Zelenskog, rekao je da ukrajinska vlada veruje da banke, uključujući JPMorgan, HSBC i Citi, pomažu Kremlju u njegovom ratu protiv Ukrajine. Svi oni koji finansiraju ratne zločince, oni koji čine gnusne zločine protiv Ukrajine, po našoj logici, takođe čine ratne zločine“, rekao je Ustenko televiziji CNCB.

Njegovo mišljenje je da ove banke moraju preuzeti odgovornost za produžavanje sukoba i rata u Ukrajini. Ukrajinska vlada je ranije pisala rukovodiocima američkih i evropskih banaka, uključujući Džejmija Dajmona iz JPMorgana i Noela Kvina iz HSBC-a, zahtevajući da prestanu da posluju sa grupama koje trguju ruskom naftom i akcijama sa ruskim subjektima. U pismu koje je Ustanko poslao bankama navodi se da im one neće dozvoliti da učestvuju u obnovi zemlje nakon rata. Ustenko je tom prilikom otkrio i procene koliko je invazija nanela štetu ukrajinskoj ekonomiji. "Trenutno predviđamo da će se ukrajinska privreda smanjiti između 35 i 40 odsto. To je zato što 50 odsto kompanija ne može da posluje ili posluje samo sa ograničenim kapacitetima", objasnio je Ustenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: