Ko ima koronu ne mora u karantin – od 1. avgusta

Beč -- Austrija od 1. avgusta ukida karantin za osobe inficirane virusom kovid 19, saopštio je ministar zdravlja Joganes Rauh.

Izvor: Tanjug
Podeli
Depositphotos/RECSTOCKFOOTAGE
Depositphotos/RECSTOCKFOOTAGE

Ko se ne oseća bolesno, i pored pozitivnog korona testa, može napustiti svoj stan, ali podleže ograničenjima u kretanju.

Naime, on mora nositi FFP2 masku, izuzev na otvorenom ukoliko prema drugim osobama može držati odstojanje od dva metra. Inficirani, i pored pozitivnog testa, moćiće da posećuju ugostiteljske objekte, diskoteke, ali i bazene, ali samo sa maksom.

Zanimljivo je da to, prema uredbi Ministarstva, znači da mogu sedeti u lokalu i razgovarati, ali ne i konzumirati piće ili jelo.

Zaraženi korona virusom ne smeju da prilaze ustanovama sa rizičnim grupama, a to su bolnice, domovi za negu, osnovne škole, obdaništa i slično.

Inače sva ova ograničenja važe maksimalno 10 dana, od prvog testa, bio on antigenski ili PCR, a ako je neko nestrpljiv može da se oslobodi ograničenja posle pet dana negativnim testom.

Rauh je kazao da je pandemija ušla u novu fazu u kojoj se može kontrolisati vakcinom i lekovima.

Katarina Rajh šef za zdravstvo istakla je da će korona ostati još duže vreme i da se s tim mora živeti.

Ocenila je da je potrebno preći sa kriznog na modus prihvatanja.

Navela je da samo 50 odsto hospitalizovanih zaaraženih koronom u bolnicu dolaze zbog kovid19.

Rauh je rekla da ko je bolestan treba da ostane kući i pored ukidanja karantina.

Podsetila je da je predviđena olakšica, a to je vraćanje elektronskog prijavljivanja bolovanja.

Prema pripremljenoj uredbi rad sa pozitivnim testom biće moguć, iako sa maskom.

To ne važi za one poslove gde de fakto nije moguće nositi masku kao što su logopedi ili muzičari.

Isto tako ponovo stupa na snagu Udredba o rizičnim grupama, kako je objasnio ministar rada Martin Koher.

Tako osobe koje pripadaju rizičnim grupama mogu izostati sa posla uz puna primanja.

Ova uredba ostaje na snazi, za sada, do kraja oktobra.

Za dalji razvoj korona situacije vlada je razvila plan upravljanja, koji predviđa odgovarajuće mere od testiranja, preko vakcinacije, do terapija.

Scenariji, njih četiri, idu od idealnog slučaja koji predviđa da kovid19 ostane na nivou respiratornog oboljenja, do najgoreg sa skokom broja teško obolelih i umrlih.

Svi ti scenariji su, u planu vlade, propraćeni odgovarajućim merama, a cilj plana je da se ujednače mere na nivou Austrije.

Ukidanje karantina, odnosno nova uredba, naišla je na žestoku kritiku pre svega guvernera pokrajina iz redova Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), koji smatraju da je prerano ukidanje svih mera jer strahuju da se time doprinosi širenjem virusa.

Zanimljivo je da je ministra zdravlja Rauha kritikovala i njegova supruga Gabriele Šprikler-Falšlunger, lider SPO u pokrajini Forarlberg.

Međutim, i pored kritika svi guverneri pokrajina, za razliku od ranijih odluka vlade, najavili su da će poštovati, iako nevoljno, uredbu o ukidanju karantina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu