Peking: Nije vam ovo "safari park"

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, izjavio je danas da Južno kinesko more nije "safari park" za zemlje koje ne pripadaju tom regionu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.07.2022.

09:00

Peking: Nije vam ovo
Foto:Depositphotos/Alan

Takođe, to more nije kako je rekao, ni "borilačka arena" u kojoj bi se takmičile velike sile.

Šef kineske diplomatije je kazao da bi zemlje iz regione same trebalo da upravljaju regionom, preneo je Rojters.

Vang učestvuje na virtuelnom seminaru na kojem se obeleževa 20. godišnjica potpisivanja Deklaracije o ponašanju lokalnih strana u Južnom kineskom moru.

Amerika ne haje...

Podsetimo, preko 4.000 vojnika iz desetak zemalja pridružiće se godišnjoj zajedničkoj vojnoj vežbi Indonezije i Sjedinjenih Američkih Država sledećeg meseca, u trenutku pojačane napetosti u Južnom kineskom moru, saopštili su danas indonežanski zvaničnici.

Vežba "Super Garuda Šild" biće održana na glavnim indonežanskim ostrvima Sumatra i Kalimantan od 1. do 14. avgusta, u kojoj će učestvovati zemlje poput Australije, Japana, Južne Koreje i Velike Britanije, prenosi japanska novinska agencija Kjodo.

"Zakazane su kopnene vežbe i vežbe sletanja na plažu. Indonezija će poslati 2.000 vojnika, a SAD više od 1.100 vojnika na vežbe koje se izvode od 2009. godine", rekao je novinarima komandant indonežanske vojske Andika Perkasa. U vežbama koje su održavale prethodnih godina učestvovala je samo pešadija, međutim ove godine, Indonezija i SAD odlučile su da uključe vazduhoplovstvo, mornaricu i specijalne snage.

"Cilj je da unapredimo naše sposobnosti u suočavanju sa izazovima, uključujući bezbednosne, prirodne katastrofe i humanitarne misije", poručio je Perkasa na zajedničkoj konferenciji za novinare sa gostujućim načelnikom generalštaba vojske SAD Markom Milijem.

Mili je rekao da će ovogodišnja vežba biti "veoma važna i značajna, najveća do sada".

Kina polaže pravo na veći deo Južnog kineskog mora i ima militarizovane ispostave u morskim oblastima na koje polažu pravo susedne zemlje, kao što su Filipini i Vijetnam, podseća Kjodo. Indonezija smatra južni kraj Južnog kineskog mora svojim teritorijalnim vodama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: