Zoran Milanović: Vučić je prvi predsednik Srbije koji je tražio da ide u Jasenovac

Hrvatski predsednik Zoran Milanović komentarisao je danas posetu premijra Andreja Planekovića BiH, prilikom koje je premijer zaobišao državne institucije.

Izvor: B92, Jutarnji list

Ponedeljak, 25.07.2022.

12:35

Zoran Milanović: Vučić je prvi predsednik Srbije koji je tražio da ide u Jasenovac
EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Plenković, koji je na turneji po Hercegovini, ima sastanke sa verskim funkcionerima, a sastaće se i sa predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, ali neće posetiti državne institucije u trenutku dok svi iščekuju odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita u vezi s izmenama Izbornog zakona BiH.

S druge strane, predsednik Hrvatske Zoran Milanović komentarisao je danas tu posetu, rekavši da ta poseta ne znači ništa.

"Njegova poseta ne znači ništa. Kod njega je sve u funkciji PR-a i utiska. Apsolutno sve. Naravno da niko od nas nije imun na to. Trudiš se da ostaviš nekakav utisak. Međutim, koji je smisao ove posete? Dobrodošao i ne mogu se uplitati na bilo koji način. Logično je da hrvatski premijer ide tamo", kazao je Milanović.

"Ali sada nakon što je visoki predstavnik najavio nekakve promene. Ipak se može. Mesecima se ćuti. Visoki predstavnik ipak može, kad hoće. Nažalost, tu se ipak moram složiti sa Srbima i Dodikom jer su tu u pravu - nije ga izabrao Savet bezbednosti. Sistem tako funkcioniše", dodao je Milanović govoreći o najnovijem potezu visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita.

"To što stoji na papiru kada pogledam, pre svega koristi njemu i njegovom manipulisanju situacijom nakon izbora u BiH. Hrvatima si dao neku sirotinju. Znači ipak možemo? Šta je sa izborom člana predstavništva još sledeće četiri godine? Tamo će i dalje biti biran neko ko ih ne zastupa. Ko nije dobio ni dva glasa. O tome se više ne razgovara", smatra predsednik Hrvatske.

Milanović je komentarisao izjavu predsednika Srbije da neće odustati od posete Jasenovcu.

"Danima se na tome radilo, ali nije se radilo kako je trebalo. Radilo se u potaji, preko posrednika. Detaljno sam bio o tome obavešten. Gospodin Vučić je to trebao službeno da najavi. To je normalno da se tako napravi. On je prvi srpski predsednik koji je to tražio. Vučić u zadnje vrijeme vidim da balansira svoje izjave pa i oko tog mita da je u Jasenovcu stradalo 700.000 ljudi. Pa nije ni blizu. Šta, 90.000 ljudi nije dosta? Ako želiš konkretan susedski odnos, pa daj doprinesi tome", rekao je Milanović.

Oglasio se i Plenković

Hrvatski premijer je komentarisao izjavu Milanovića o visokom predstavniku u BiH, te ponovio da su floskule predsednika Hrvatske "krajnje beskorisne i štetne" po Hrvate u BiH.

2Njegove su floskule krajnje beskorisne i štetne. Njegova aktivnost je dominantno štetna. Nedeljama i mesecima besprizorno vređa visokog predstavnika, taj onda ne želi dobro Hrvatima u BiH. Ne bih se osvrtao na njega da me niste pitali, ali ocena je uvek ista - samo čini štetu, nikakva korist, nikakva. Svaka Milanovićeva izjava šteti Hrvatima u BiH”, rekao je Plenković novinarima u Mostaru, preneli su hercegovački mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: